Η Τransneft δεν εγκαταλείπει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 17:03

Η ρωσική Transneft δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο το έργο θα μπει σε κατάσταση νάρκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μιχαήλ Μπαρκόφ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην RBC Daily.

Η ρωσική Transneft δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο το έργο θα μπει σε κατάσταση νάρκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μιχαήλ Μπαρκόφ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην RBC Daily.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο κ. Μπαρκόφ, έχουν «παγώσει» και οι εργασίες για το ανταγωνιστικό πρόγραμμα του πετρελαιαγωγού Σαμσούντα-Τσεϊχάν.

«Το πρόγραμμα χαίρει της υποστήριξης της Τουρκίας, αλλά με την οικονομική έννοια δεν είναι υλοποιήσιμο. Οι συνομιλίες "έχουν παγώσει". Τη μπάλα έχει πλέον η Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Transneft, τονίζοντας ότι η Αγκυρα πρέπει «να προσφέρει πιο ευνοϊκούς όρους».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη, για τις 8 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Μόσχα.

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν πως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί πιο ελκυστική προοπτική για τη Μόσχα καθώς μειώνει την εξάρτηση από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα στην Hurriyet Daily News & Economic Review, που επικαλείται τις δηλώσεις του κ. Μπαρκόφ, υπενθυμίζει ότι οι ρωσικές εταιρείες υποστηρίζουν πως το κόστος μεταφοράς αργού μέσω του αγωγού θα είναι τριπλάσιο του κόστους μεταφοράς του μέσω του Βοσπόρου. Η εκτίμηση αυτή τις οδήγησε να ζητήσουν πολλές φορές φορολογική εξαίρεση στην Τουρκία. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ ζήτησε, ρητά, «προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Τουρκία», που θα εγγυόταν ανταγωνιστικές τιμές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαρκόφ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε χθες στη Hurriyet Daily News & Economic Review ότι «η Transneft δεν είναι η μόνη ορίζουσα στο πρόγραμμα. Πρέπει, όμως, να ληφθεί υπόψη. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε φορολογικές εξαιρέσεις για τις ρωσικές εταιρείες. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να συζητηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το πυρηνικό εργοστάσιο, που πρόκειται να κατασκευαστεί από ρωσική κοινοπραξία με επικεφαλής της ZAO Atomstroyexport στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, είναι τελείως ανεξάρτητο από τις συνομιλίες για τον αγωγό πετρελαίου.

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που δέχθηκε για αυξανόμενη ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, καθώς η κοινοπραξία θα είναι επίσης ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εργοστασίου, τόνισε πως η πρώτη συνέπεια της απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας για παραγωγή ενέργειας θα είναι «ο περιορισμός της αγοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Μόσχα».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, RBC Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα