Αμετάβλητη η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 19:33

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε επί της αρχής, μία ημέρα πριν την επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου, να αφήσει την ημερήσια παραγωγή του αμετάβλητη, φοβούμενος ότι μια αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσει σε υπερβάλλουσα προσφορά, που θα βάλει τέλος στην ανοδική πορεία των τιμών.

O ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών, η οποία από την αρχή του έτους είναι 43%, απηχεί περισσότερο τις ανησυχίες για έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παρά ελλείψεις στην προσφορά.

Εξάλλου, οι περισσότεροι υπουργοί υποστήριξαν ότι το αποκαλούμενο «καλάθι» επτά τύπων αργού, έμεινε εντός της ζώνης - στόχου των 22 - 28 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους πέντε μήνες. Χτες, το βαρέλι είχε 26,92 δολάρια.

Πολλοί traders υποστηρίζουν ότι αν δεν αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή, οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, τόσο εξαιτίας του κινδύνου να διακοπεί η τροφοδοσία από τον Κόλπο λόγω πολέμου, όσο και εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης λόγω χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Ηδη, καθώς τα διυλιστήρια προετοιμάζονται για το χειμώνα, τα αποθέματα μειώνονται. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε χτες μείωση των αποθεμάτων στο χαμηλότερο σημείο 18 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα