Απογοήτευση και αστάθεια

Σε πτωτική τροχιά η Ευρώπη
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:24

NΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ και αστάθεια επικράτησε στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο των νέων αποθαρρυντικών προβλέψεων από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ J.P.Morgan και τον κολοσσό λογισμικού Oracle. Οι επενδυτές βλέπουν ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Πίστευαν ότι η αγορά είχε αγγίξει το κατώτατο σημείο το προηγούμενο τρίμηνο, και τώρα διαψεύδονται οι προσδοκίες τους, εκτιμούν αναλυτές. Η μετοχή της J.P.Morgan υποχώρησε κατά 7,7%, ασκώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ η μετοχή της Oracle έχασε 9,5% της αξίας της. Από τους μεγαλύτερους «χαμένους» ήταν και οι μετοχές του αεροπορικού τομέα, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης της Continental Airlines από τη Merrill Lynch.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε κατά το κλείσιμο 35,10 μονάδες, ποσοστό 0,43%, φθάνοντας στις 8.172,45 μονάδες. Με απώλειες 7,81 μονάδων, ποσοστό 0,62%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.252,13 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική τροχιά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση και πλησίασαν ξανά τα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας πενταετίας καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας και του χρηματο-οικονομικού τομέα στις ΗΠΑ για την κερδοφορία του έτους κλόνισαν τους επενδυτές.

Η μετοχή της Alcatel ήταν ανάμεσα στις μετοχές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων μετά την προειδοποίηση της Oracle για τα κέρδη του τριμήνου, ενώ η ανάλογου περιεχομένου προειδοποίηση της JP Morgan έπληξε τις τραπεζικές μετοχές, όπως της ING.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3,7% και 4,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μόλις 40 μονάδες πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας, στα οποία βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 24 Ιουλίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα δοκιμάσουν τα επίπεδα αυτά τις προσεχείς ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι ανακοινώσεις δυσμενών οικονομικών στατιστικών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι πιο δραστήριες, και χαμένες, μετοχές της ημέρας ήταν οι SAP, STMicroelectronics, Infineon, Siemens, Aegon, Zurich Financial, Swiss Life, Munich, ABN AMRO, BNP Paribas, που κατέγραψαν απώλειες από 5% έως και 10%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα