Citi: Η ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε μείωση επιτοκίων

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 12:58
UPD:13:01
EPA/ARNO BURGI

Σε μείωση των επιτοκίων πρέπει να προχωρήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Citi, Βίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να επιτρέψει την αναδιάρθρωση χρεών για τα μικρότερα κράτη-μέλη και να διασώσει την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την αυστηροποίηση της πολιτικής στην οποία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αναδιπλωθεί, δεν θα υπάρξουν μόνιμες επιπτώσεις, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος.

«Πρέπει [η ΕΚΤ] να αλλάξει κατεύθυνση, δεν αρκεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, πρέπει να προχωρήσει σε μείωση», υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο Reuters Insider από τη Μόσχα. «Θα ήταν ένα υπέροχο δώρο από τον κύριο Τρισέ στην τελευταία του συνεδρίαση τον Οκτώβριο να προχωρήσει στην πρώτη μείωση», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης στην πολιτική της, μετά τις δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης τους τελευταίους πέντε μήνες. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, δεν αναμένουν να προχωρήσει σε κάποια μείωση επιτοκίων πριν τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα