Δεν αποκλείει νέα ύφεση ο ΟΟΣΑ

Συστήνει χαμηλά επιτόκια
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 13:05
UPD:13:09

Επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο νέας ύφεσης σε ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου.

Επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο νέας ύφεσης σε ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των κρατών μελών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία), ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την πορεία ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ακόμη και μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, για τη Γερμανία και την Ιταλία.

Πλην της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανοικοδόμησης μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που την έπληξαν νωρίτερα φέτος (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα), η ανάπτυξη στο σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του G7 «παρέμεινε χαμηλότερη του 1%» σε ετήσιο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο φέτος», σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Κατά το τρίτο τρίμηνο ο ΟΟΣΑ προβλέπει ετησιοποιημένο μέσο όρο ανάπτυξης 1,6% και επιβράδυνση στο επίπεδο του 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται να εμφανίσει κατά το τρίτο τρίμηνο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ΟΟΣΑ αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι, υπό το φως της οικονομικής επιβράδυνσης, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα όφειλαν να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική ή όπου αυτό είναι δυνατόν να προχωρήσουν ακόμη και σε μείωση επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα