Μ. Χρυσοχοΐδης: Ζωτική για τη στήριξη των επενδύσεων η δημιουργία επενδυτικής τράπεζας

Εως τα τέλη του 2011 οι τελικές αποφάσεις
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 17:32
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εως τα τέλη του έτους αναμένεται ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία της ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η σχεδιαζόμενη επενδυτική τράπεζα θα έχει «πολύ προσδιορισμένες δραστηριότητες», χρηματοδοτώντας -για παράδειγμα- συγκεκριμένα μεγάλα έργα υποδομών, μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και τις ελληνικές εξαγωγές, μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Ο υπουργός είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Ματίας Κόλατζ-Ανεν, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Παρευξείνιας Τράπεζας για τον ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Ελλάδα, αλλά και ανάπτυξης του «επιχειρηματικού ακτιβισμού» στη χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη επενδυτική τράπεζα ως «πρωτοβουλία κρίσιμη και ζωτική για την υλοποίηση των σχεδίων ουσιαστικής στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας και των επενδύσεων».

Ζήτησε μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση τη συμβολή των φορέων σε μια τεχνική συνεργασία για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου της.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόλατζ-Ανεν, που οι αρμοδιότητές του στην ΕΤΕπ περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα προγράμματα της λεγόμενης ομάδας "J" της ΕΕ (JASPERS, JESSICA κτλ), είχε επισημάνει ότι το ύψος των κεφαλαίων, που θα λάβει φέτος η Ελλάδα από την Τράπεζα, εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ΜΜΕ.

Στόχος της ΕΤΕπ για τη χώρα μας, όπως εξήγησε, είναι η οικονομική βοήθειά της να «μετατοπιστεί» από τις επιδοτήσεις (που σήμερα αποτελούν το 80% των δανείων προς την Ελλάδα) στις λεγόμενες ανακυκλούμενες χρηματοδοτήσεις (revolving funds), καθώς τελικά έτσι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του 2011, οι χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις ύψους 5,5 δισ.- 5,7 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, εκ των οποίων 1,9 δισ. θα κατευθυνθούν στην Τουρκία, 0,9 δισ. σε παρευξείνια κράτη όπως η Γεωργία, 1,2-1,4 δισ. στα κράτη της ΕΕ, που ανήκουν και στην Παρευξείνια και 1,5 δισ. στα δυτικά Βαλκάνια.

Κινεζικό ενδιαφέρον

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της μεγαλύτερης αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας,CDB, που διαθέτει κεφάλαια 615,5 δισ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει ελληνικές τράπεζες, αλλά και μικρομεσαίους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι επιθυμούν να κατασκευάσουν πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, εξέφρασε στέλεχος της τράπεζας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, το στέλεχος της CDB, Σουν Γιόουγκανκ ανεφερε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι θα δούμε περισσότερες κινεζικέ επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα