Ευ. Βενιζέλος: Θα ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας

«Οι φήμες περί χρεοκοπίας στοχεύουν στο ευρώ»
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 13:57
UPD:16:52

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις έναντι των θεσμικών εταίρων της, «χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συγκυριακό πολιτικό κόστος», έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας ότι οι φήμες περί πτώχευσης της Ελλάδας στοχεύουν «στο ευρώ και στην καρδιά της ευρωζώνης» κι όχι στην Ελλάδα καθεαυτήν.

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το αρνητικό πρότυπο του Νότου, τελικά στρέφονται κατά του εαυτού τους, κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης», και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απαντάμε στη σπέκουλα και την οργανωμένη φημολογία κατά του ευρώ».

Ευ. Βενιζέλος: Οι φήμες περί χρεοκοπίας στοχεύουν στο ευρώ

Ευ. Βενιζέλος: Οι φήμες περί χρεοκοπίας στοχεύουν στο ευρώ

Προειδοποίησε δε, ότι «αν εμείς εδώ μόνοι μας δεν σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε φήμες και να καταβυθιζόμαστε σε εθνική μεμψιμοιρία, δεν θα σταματήσουν και οι απέξω να διακινούν φήμες και να παίζουν κακόγουστα παιχνίδια ες βάρος της χώρας».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Υπάρχουν, είπε, χώρες που από μόνες τους ισοδυναμούν με το 25% του χρέους της ευρωζώνης, ενώ το συνολικό -διογκωμένο- χρέος της Ελλάδας ισούται με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Ευρώπης, που μετέχει στη ζώνη του ευρώ.

«Τα μεγέθη της Ελλάδας», πρόσθεσε, «δεν τη μετατρέπουν σε καταλύτη για το μέλλον και την επιβίωση του ευρώ. Αν όμως η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει και το δικό της δομικό πρόβλημα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται μόνη της το χρηματοικονομικό σύστημα ούτε τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας.

Επεσήμανε ακόμα ότι όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει ελπίδα, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι «καθοριστικοί για την ύπαρξη του τόπου», καθώς αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκπληρωθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ελληνική οικονομία, «θα αλλάξει η ατμόσφαιρα και θα αποσυμφορηθεί η χώρα».

Είπε δε, χαρακτηριστικά, ότι «αν δεν κάνουμε ΄ντου’, φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας». Κατά τον ίδιο, για την ανάσχεση της ύφεσης απαιτείται να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και να αντληθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενοι πόροι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς.

ΛΑΟΣ: Ρώσικη ρουλέτα για την Ε.Ε. τα περί αναστολής της 6ης δόσης

Σχολιάζοντας τις φήμες περί χρεοκοπίας της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ο υπ΄ αυτόν οργανισμός καθώς και η εταίροι μας στην ΕΕ να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιβάλει σταθερότητα και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Ας πράξουν, λοιπόν, το σωστό αν θέλουν να έχουν κάπου να ακουμπήσουν».

Αναφερόμενος στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων ο κ. Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι δήμιοι, ένορκοι και εισαγγελείς, πιέζουν την Ελλάδα όλο και πιο ασφυκτικά και απελπιστικά να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου».

«Τους Φιλανδούς που υπονομεύουν την κοινή αυτή απόφαση του Eurogroup τους έχει συμμορφώσει;», διερωτήθηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «τα περί αναστολής της 6ης δόσης, αποτελούν ρώσικη ρουλέτα για το μέλλον της Ε.Ε., και του ευρώ. Ας πυροβολήσουν...»

ΔΗΣΥ: Η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο για να αποτρέψει την καταστροφή

«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να συγκρουσθεί με συμφέροντα και συντεχνίες του δημόσιου τομέα, να περιορίσει την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Τονίζει ακόμη ότι ο χρόνος που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αποτρέψει την καταστροφή είναι ελάχιστος και μπορεί να αποδειχθεί και ανεπαρκής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα