Ανοδος με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών στο Τόκιο

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 09:57
UPD:10:01

ΑΞΙΟΛΟΓA κέρδη σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, προκειμένου να στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,09% και διαμορφώθηκε στις 9.669,62 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 9.884,6 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 943,16 μονάδες αυξημένος κατά 1,66%.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι επωφελούμενοι από τις χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, με στόχο να διασκεδάσει τους φόβους για επικείμενη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε χθες πρωτόγνωρα μέτρα που συνίστανται στην αγορά μετοχών κατευθείαν από τράπεζες.

Το σχέδιο αυτό, αναφέρει η τράπεζα, αποβλέπει στο να αποτραπεί η αστάθεια της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος από τη μεταξύ τους αλληλοτροφοδότηση. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να αναζητήσει μέτρα που θα βοηθήσουν τις εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν τους κινδύνους από τη συμμετοχή τους σε χαρτοφυλάκια» τόνισε ο διοικητής του ιδρύματος, Μαζάρου Χαγιάμι.

Οι μετοχές της Simitomo Mitsui Banking και Mizuho Holdings σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 13,54% και 14,8% αντιστοίχως.

«Η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν θα βοηθήσει μόνο τις τράπεζες αλλά ολόκληρη την αγορά», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων.

Η εκτίμηση αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν, επιβεβαιώνεται, καθώς η άνοδος των τραπεζικών τίτλων έδωσε ώθηση στην πλειονότητα των κλάδων, κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μετοχή της Toyota ενισχύθηκε κατά 5,43% φθάνοντας στα 3.330 γιεν.

Ωστόσο, τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης μετά την απογοήτευση που προκάλεσε σημερινή ομιλία του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο οποίος δεν ανέφερε κάτι καινούριο ή πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα