Καθώς πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναζητούν λύσεις για έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι αγορές στενάζουν υπό το βάρος της αβεβαιότητας, οι συντάκτες δύο εκθέσεων χαρακτηρίζουν εξίσου «αβέβαιες» - όχι όμως και ζοφερές- τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου, ο κλάδος υπολείπεται αυτού της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για αργή ανάκαμψη. Σε τέτοιες συνθήκες, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας καθίστανται ευάλωτες γιατί εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις που παρέχουν κυβερνήσεις με άδεια ταμεία και γιατί η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή παύει να αποτελεί προτεραιότητα.
Την ίδια ώρα ωστόσο, καθώς οι προοπτικές για τις βιομηχανοποιημένες οικονομίες γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, η HSBC «βλέπει» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να κερδίζουν έδαφος στον αγώνα για το μεγαλύτερο μερίδιο της ζήτησης σε ανανεώσιμη ενέργεια.
Η Κίνα στο τιμόνι
«Σε ό,τι αφορά την αιολική ενέργεια, η πρόσφατη ανάπτυξη του κλάδου στην Κίνα σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές κατέχουν πλέον το 60% της αγοράς παγκοσμίως, ποσοστό που πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουν έως το 2014», αναφέρουν αναλυτές της τράπεζας. Εκτιμούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα σημειώσουν σύνθετη ετήσια αύξηση (CAGR) της τάξεως του 35%, έναντι 34% στη Νότιο Αμερική.
«Στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, αναμένουμε το μερίδιο των αναπτυσσόμενων αγορών να αυξηθεί ραγδαία από 17% το 2010 σε 40% το 2015», εκτιμά η ίδια πηγή. «Η Κίνα αναβάθμισε πρόσφατα το στόχο της σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τα 5 στα 10 γιγαβάτ έως το 2015, συνοδεύοντάς τον με το αντίστοιχο feed-in tariff.»
«Καταλύτης» η ιαπωνική πυρηνική κρίση;
Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγουν και οι συντάκτες δεύτερης έκθεσης, για λογαριασμό της Standard & Poors, σημειώνοντας ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιστολή των κυβερνητικών δαπανών για την ανανεώσιμη ενέργεια.
«Οι τιμές των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών έχουν μειωθεί δραστικά, όμως η ζήτηση δεν αυξάνεται ανάλογα, οπότε οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τη βιομηχανία είναι ασαφείς», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες. Εκτιμούν πάντως ότι η αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής, ιδιαίτερα σε Ιαπωνία και Γερμανία, που πυροδότησε το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου στη Φουκουσίμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του κλάδου.
Στην Ιαπωνία, έως τα μέσα του 2012 θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή νόμος, βάσει του οποίου το 20% της ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Στη Γερμανία, που αποφάσισε σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της έως το 2022, η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ αυξάνεται κατά 6-7 γιγαβάτ το χρόνο, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τα 3-4 γιγαβάτ το χρόνο που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιτύχει το στόχο των 50 γιγαβάτ μέχρι το 2020.
Πηγή: Reuters