Στα 18,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο οκτάμηνο

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 12:35
UPD:16:09
EUROKINISSI/ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουάριου – Αυγούστου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 18.101 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 18.974 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 14.813 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.679 εκατ.ευρώ και όπως σημειώνεται, η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται επίσης, ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 –2015 καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΙΚ, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €

- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ,

- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και

- στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.452 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

ΝΔ: Η κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους

«Η άτολμη, κουρασμένη, διχασμένη και πανικόβλητη κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011», εκτιμούν από την πλευρά τους οι αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Τα έσοδα, τονίζουν, συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βάζει νέους φόρους, «αφυδατώνοντας πλήρως την ήδη στεγνή αγορά» και βαθαίνοντας κι άλλο την ύφεση.

Αναλυτικά όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 22,2% το πρώτο οκτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%. Είναι δηλ. αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 18,1 δισ. ευρώ, με τις αποκλίσεις οφείλονται τόσο στην υστέρηση των εσόδων όσο και στην υπέρβαση των δαπανών.

Μάλιστα, σημειώνουν, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ (ή στο 2,4% του ΑΕΠ) το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (ήταν στα 4,1 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ), αλλά και σημαντικά υψηλότερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος (εκτίμηση για 2,3 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 5,3% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 5,6%, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο στόχος ήταν, μέχρι πρόσφατα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%.

«Η κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος, τον αναθεωρεί προς τα κάτω και προσθέτει νέα "χαράτσια" απελπισίας, όπως είναι ο έκτακτος φόρος για όλα τα ακίνητα».

Τέλος, οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 8,1% έναντι του περυσινού πρώτου οκταμήνου, με τις πρωτογενείς δαπάνες να είναι αυξημένες κατά 4,5% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,7% (και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%), όπως υπογραμμίζουν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συσσωρευθεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της κυβέρνησης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.

Εν τω μεταξύ,το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει καθώς οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 30,3% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.

Η κυβέρνηση, τονίζουν, πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%. Έτσι, καταλήγουν οι βουλευτές της ΝΔ, εάν στο υπόλοιπο του χρόνου ομαλοποιηθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ, έστω και με βάση τους νέους στόχους, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος. «Συνεπώς, η κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας.»

ΣΥΝ: Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται πόσο καταστροφική για τη χώρα είναι η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον τόπο, σχολίασε ο ΣΥΝ, υποστηρίζοντας πως μόνη απάντηση στην κρίση περνάει μέσα από την ανάπτυξη, τη δίκαιη φορολογία με αναδιανομή του εισοδήματος από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της ανεργίας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, δηλαδή μέσα από πολιτικές που είναι διαμετρικά αντίθετες με το πρόγραμμα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΝ, η μείωση των εσόδων κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010 «καταδεικνύει ότι η κοινωνικά άδικη πολιτική της εκτίναξης των έμμεσων φόρων και των άμεσων φόρων που πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα σε σχέση με τα πλουσιότερα, αλλά είναι και εντελώς αναποτελεσματική». Και το χειρότερο, σημειώνεται, είναι ότι η αποτυχία αυτή της κυβέρνησης θα μετακυληθεί και πάλι στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους αφού πλέον για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εισπράττονται 5,6 δισ. τον μήνα (όταν τους προηγούμενους μήνες του 2011 εισέπραττε 4,3 δισ. κατά μέσο όρο).

Παράλληλα, υποστηρίζει, και οι αυξημένες πρωτογενείς δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι και αυτές συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής, που με τόση συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία με την πολιτική της για βίαιη μείωση των δημόσιων δαπανών, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες.

Καταλήγοντας ο Συνασπισμός σημειώνει πως η αύξηση των πληρωμών για τόκους κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καθιστά σαφές, ότι το ζήτημα του δημόσιου χρέους δεν επιδέχεται «επικοινωνιακούς καλλωπισμούς» τύπου 21ης Ιουλίου, αλλά απαιτείται η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, με προστασία των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με συντονισμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2010 μπορεί φαινομενικά να βελτιώνει την εικόνα του ελλείμματος, αλλά συνιστά έγκλημα απέναντι στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που είναι τόσο απαραίτητη για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα