Κομισιόν: Στο 9,5% το ελληνικό έλλειμμα το 2011

Θα μειωθεί στο 9,3% το 2012
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 13:17
UPD:18:58

Στο 9,5% του ΑΕΠ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας φέτος, ενώ «βλέπει» μικρή μείωσή του στο 9,3% το 2012, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010. Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση των δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει το 157,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 166,1% το 2012.

Το έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται στο 10,5% φέτος και στο 8,8% το 2012, ενώ το έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται στο 5,9% και 4,5%, αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 1,9% την επόμενη χρονιά, σχεδόν όσο φέτος, ενώ απευθύνει έκκληση προς τα κράτη – μέλη που έχουν περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς να προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών.

«Τα κράτη – μέλη που δέχονται πιέσεις από τις αγορές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων και να λάβουν περισσότερα μέτρα αν χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν.

Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Κομιισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα ασίζονται στα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη άνοιξη και συνεπώς, στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους τόσο τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όσο και αυτά που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα