ΥΠΕΚΑ: Η εποχή της συνδιοίκησης στη ΔΕΗ έχει περάσει ανεπιστρεπτί

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 14:04
UPD:15:34

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνονται από τη διοίκηση και όχι τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απάντησε ο υπουργός ΠΕΚΑ στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών για το θέμα του έκτακτου τέλους στα ακίνητα, διαμηνύοντας με νόημα πως η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνονται από τη διοίκηση και όχι τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών για το θέμα του έκτακτου τέλους στα ακίνητα, διαμηνύοντας με νόημα πως η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Προηγήθηκε η προειδοποίηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Επιχείρηση ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο να δηλώνει ότι οι συνδικαλιστές θα εμποδίσουν την έκδοση των λογαριασμών με το νέο τέλος και δεν θα προχωρούν στις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν.

Ν. Φωτόπουλος: Η ΔΕΗ δεν θα εκβιάσει τον ελληνικό λαό

Ν. Φωτόπουλος: Η ΔΕΗ δεν θα εκβιάσει τον ελληνικό λαό

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας, τη διαφύλαξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της υλοποίησης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνής συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, διευκρινίζει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές στη διοίκηση της Επιχείρησης για την υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, με τρόπο που να δημιουργεί τα μικρότερα δυνατά προβλήματα στους πελάτες της ΔΕΗ.

«Η σημερινή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι συνεπώς απαράδεκτη», υπογραμμίζει ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας λαμβάνονται συλλογικά από την κυβέρνηση και θεσπίζονται από το κοινοβούλιο.

«Όσο για την πρόθεση παρεμπόδισης της έκδοσης λογαριασμών που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ας γίνει επιτέλους σάφες οτι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ, λαμβάνονται από τη διοίκηση της και όχι από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί», καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός ΠΕΚΑ.

«Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η ανακοίνωση», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης για την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Πριν λίγο καιρό αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει οι εφοριακοί να εισπράττουν τους φόρους, οι καταστηματάρχες δεν αποδίδουν το ΦΠΑ δεν δίνουν αποδείξεις παντού. Πού θα πάει;»

Από τους ιδιοκτήτες η καταβολή του τέλους

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, διευκρίνισε ότι το ειδικό τέλος θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Όπως εξήγησε, αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλύεται στον ιδιοκτήτη.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το ύψος της επιβάρυνσης καθώς και τον αριθμό των δόσεων για την καταβολή του τέλους για το 2011 αναμένεται να δοθούν αύριο Τρίτη.

Εντονη ήταν αντίδραση της ΝΔ τόσο για την επιβολή του ειδικού τέλους όσο και για την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Η θέση μας για το χαράτσι στα ακίνητα είναι δεδομένη, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μιχελάκης, ωστόσο όπως υπογράμμισε, «κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός» και «κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, το έκτο χαράτσι της κυβέρνησης μέσα σε 20 μήνες επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της, διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και διαλύει τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας της.

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «είναι αιχμάλωτη σε μια λανθασμένη συνταγή και ανίκανη να πιάσει τους στόχους που βάζει, επιμένει σε μια φορολογική επιδρομή που σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγέλματα. Βαθαίνει, ταυτόχρονα, την ύφεση, παγώνει την αγορά και αυξάνει την ανεργία».

Καταλήγοντας, και αφού επαναλαμβάνει ότι η στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης και υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει προτείνει την αναστολή του "πόθεν έσχες" για την απόκτηση κατοικίας, προτείνει τα εξής:

- Καμία νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

- Επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

- Φορολογικά κίνητρα για τα νεόδμητα κτίρια, όπως έκανε η Ισπανία.

- Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, «ώστε, επιτέλους, να ξαναζωντανέψει η οικοδομή, που πεθαίνει».

- Κατάργηση αντιφατικών διατάξεων που αναιρούν την αναστολή του "πόθεν έσχες" για την απόκτηση κατοικίας.

«Τόσο κατά των χαρατσιών είναι η ΝΔ, που ζητά από το λαό να τα πληρώσει. Αυτό δείχνει και το πόσο αντίθετη είναι και με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο», σχολίασε το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να απαντήσει με άρνηση πληρωμής και «παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων που οδηγούν τη λαϊκή οικογένεια στην απόγνωση».

Aυτός ο φόρος δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μας αδειάσει τις τσέπες, να μας δίνει ψίχουλα και να λέει ότι εξασφάλισε μισθούς και συντάξεις, σχολίασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα για τα νέα μέτρα

Η Α. Παπαρήγα για τα νέα μέτρα

Για «χοντρό "ντου" στο πορτοφόλι» των πολιτών με το νέο τέλος για τα ακίνητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, εκτιμώντας σε δηλώσεις του το ρ/σ Radio 9 πως τα φοροεισπρακτικά μέτρα είναι προς λάθος κατεύθυνση, καθώς δεν αποτελούν συνταγή σωτηρίας, αλλά συνταγή «μονίμου εξάρτησης».

«Είναι σχήμα οξύμωρο», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου ενώ συναναστρέφονται με τους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών, επιμένουν να κυβερνιέται η χώρα "αλά Σοβιέτ". Στη Σοβιετική Ένωση ήταν που έβαζαν φορολογίες συνεχώς στα ακίνητα, μέχρι τελικά που τους τα πήραν»

«Θα μπορούσαν να φορολογήσουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Έτοιμα λεφτά είναι αυτά. Έτσι θα μαζεύαμε 10 δισ. ευρώ. Δυσκολεύονται, όμως, να το κάνουν, καθόσον σε κάποιες χώρες όπως το Λιχτενστάιν, βρέθηκαν "περίεργα" ονόματα μέσα... Είναι ο ίδιος λόγος που όταν παραιτήθηκε ο Παπανδρέου, τον μάζεψαν και του είπαν "τι πας να κάνεις". Μιλάμε για "family business"», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των νέων μέτρων, πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Α. Τσίπρας για τα νέα μέτρα

Ο Α. Τσίπρας για τα νέα μέτρα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σημείωσε, δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του ότι σε μία εβδομάδα από σήμερα δεν θα αναγκαστεί να εξαγγείλει νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα και χαρακτήρισε «αδιανόητο μια οικονομία με 7,5% ύφεση και με την πραγματική ανεργία που πλησιάζει το 30% κάποιοι να νομίζουν ότι μπορεί να δεχθεί και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα».

Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, εκτίμησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν η κυβέρνηση είχε έστω και κατά 50% πετύχει το πρόγραμμα αυτό, αυτά τα μέτρα δεν θα ήταν απαραίτητα», τόνισε σε δηλώσεις της μετά από επίσκεψή της στο 10ο Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Κόσμο, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την επιβολή έκτου φόρου πάνω στο ίδιο ακίνητο ουσιαστικά παραδέχθηκε την ανικανότητά της.

Η Ντ. Μπακογιάννη για τα νέα μέτρα

Η Ντ. Μπακογιάννη για τα νέα μέτρα

«Βάζει τους Έλληνες να ξαναγοράσουν το σπίτι τους. Ξεχνά ότι υπάρχουν πολλοί που το έχουν αγοράσει με δάνειο και δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν», σημείωσε και προέβλεψε πως αν δεν υπάρξει ταχύτατα μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, η εξέλιξη των πραγμάτων και οι εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα φέρουν νομοτελειακά μια τέτοια κυβέρνηση.

Μιλώντας εξάλλου στον ρ/σ Βήμα FM, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ωπς η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο μέτρο και κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως ψεύδεται όταν λέει ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την τρόικα. «Υπάρχει», είπε, «κόπωση στις αντοχές και τις ανοχές των δανειστών μας. Η τρόικα μας έβαλε τελεσίγραφο».

«Οι νέοι έκτακτοι φόροι για εισοδήματα και ακίνητα πολλαπλασιάζονται, γιατί στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα κυριαρχεί η κρατικοδίαιτη λογική του κ. Φωτόπουλου και των συντεχνιών που ανέστειλαν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως όταν κατέβαζαν τους διακόπτες της ΔΕΗ.

Οι πολίτες δεν χρειάζονται την προστασία αυτών που ζημίωσαν το κοινωνικό σύνολο με τις παράλογες επιδοτήσεις των συνδικαλιστικών φορέων τους με 30 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια», σχολίασε με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Για ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης με την επιβολή του νέου τέλους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 76η ΔΕΘ, δηλώνοντας τη ριζική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ με το μέτρο.

Συνέντευξη Τύπου Φ. Κουβέλη στη ΔΕΘ

Φ. Κουβέλης: H χώρα οδηγείται σε ξέρα

Σύσσωμη η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία του προγράμματος της για δημοσιονομική προσαρμογή με την προσθήκη ενός νέου μέτρου και είναι δραματική η ομολογία της ότι ο μόνος εισπρακτικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους είναι η ΔΕΗ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης και υποστήριξε πως το νέο τέλος θα οδηγήσει και αυτό σε αδιέξοδο, καθώς «όποιος δεν μπορεί να το πληρώσει, δεν θα πληρώσει -το 30% των πολιτών είναι κάτω από το όριο της φτώχειας- και δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε "φυλακή" για τους μη έχοντες».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα