H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, μετά το μπαράζ δηλώσεων για πιθανή πτώχευση της χώρας και έξοδό της από την ευρωζώνη.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η τρόικα μια θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έκθεση ως το τέλος του μήνα.
Ο κ. Αλταφάζ ανέφερε επίσης ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη της τεχνικής βοήθειας των Βρυξελλών προς την Αθήνα, σημειώνοντας ότι συνολική συζήτηση επί των ανωτέρω θεμάτων θα γίνει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας στην Πολωνία.
Την πιθανότητα αποχώρησης κάποιου κράτους από τη ζώνη του ευρώ απέκλεισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Καμία χώρα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Γκουρία.
Αναφερόμενος στα σχέδια που έχουν αναφερθεί για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, μέσω της καθιέρωσης ενός υπουργού Οικονομικών για την περιοχή ή την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Γκουρία δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας υπουργός Οικονομικών. Χρειάζεται κάτι που θα είναι πολύ κοντά σε μία ντε φάκτο δημοσιονομική ενοποίηση».
«Αν δεν υπάρχει η λύση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης, τότε το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγων ή για τη συμπαράσταση στον πόνο άλλων χωρών είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είχε υπεραμυνθεί του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων προχωράει καλά.
«Η εκ βαθέων ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών της Ελλάδας αποτελεί καλύτερη εναλλακτική για την ευρωζώνη από τη χρεοκοπία», δήλωσε ο Ρεν σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.
«Είναι επίσης καλό να θυμόμαστε ότι η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, με την εθελοντική μείωση 21% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, αποτελεί απαραίτητο μέρος του πακέτου για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο. Η διεργασία αυτή είναι υπό εξέλιξη και προχωράει καλά», φέρεται να είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Τα σχόλιά του έγιναν τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Σήμερα, διά του εκπροσώπου του τόνισε πως η Γερμανία «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη», έστειλε όμως μήνυμα στη χώρα μας, επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα υιοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «με μικρή αποφασιστικότητα».
«Κοινός μας στόχος είναι η σταθερότητα του ευρώ και επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας. Όμως, «η Ελλάδα προφανώς επλήρωσε τις υποχρεώσεις της με μικρή αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.
«Η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. «Η Τρόικα, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ο μόνος κριτής» πρόσθεσε.
«Έχουμε μία σαφή γραμμή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, να βοηθήσουμε με πολύ αυστηρούς όρους» μεταρρύθμισης της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και άλλες αρχές της γερμανικής κυβέρνησης, «ανησυχούν για πιθανές εξελίξεις». «Πρέπει να περιμένει κανείς ότι κάθε κυβέρνηση κάνει σκέψεις» για τα θέματα αυτά, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ διακρίνει σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στη συντεταγμένη πτώχευση τη δυνητική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρώ.
Την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποκλείει ούτε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ. Μιλώντας χθες στο ZDF, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ενόψει μάλιστα του συνεδρίου των Xριστιανοκοινωνιστών, το προεδρείο του κόμματος έχει καταθέσει πρόταση για σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας, η οποία όπως αναφέρεται μπήκε στην ΟΝΕ με παραπλανητικά στοιχεία.
Κομισιόν: Στο 9,5% το ελληνικό έλλειμμα φέτος
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει στο 9,5% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας φέτος, ενώ «βλέπει» μικρή μείωσή του στο 9,3% το 2012, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010. Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση των δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει το 157,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 166,1% το 2012.
Το έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται στο 10,5% φέτος και στο 8,8% το 2012, ενώ το έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται στο 5,9% και 4,5%, αντίστοιχα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 1,9% την επόμενη χρονιά, σχεδόν όσο φέτος, ενώ απευθύνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη που έχουν περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς να προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών.
«Τα κράτη-μέλη που δέχονται πιέσεις από τις αγορές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων και να λάβουν περισσότερα μέτρα αν χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν.