«Να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα, να χρεοκοπήσει»

Χρεοκοπία για την Ελλάδα ζητεί ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 13:43
UPD:13:44

Με τη φράση «θα πρέπει να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα, να χρεοκοπήσει», ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος "Ελευθερία και Αλληλεγγύη", Ρίχαρντ Σούλικ, τάσσεται ανοικτά υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», Ρίχαρντ Σούλικ.

Σε σημερινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Σούλικ υποστηρίζει πως μία κρίση χρέους δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με νέα χρέη, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί απειλή για το ευρώ. Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της και ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει με κάθε μέσο να αποτρέψει τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης.

Ο αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη κόμματος στον τετραμερή δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στη Σλοβακία, κατέστησε σαφές πως η «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» θα καταψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την αναμενόμενη για τον Οκτώβριο ψηφοφορία, μπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο την έγκρισή του από τη σλοβακική Βουλή (κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την ενεργοποίησή του από την ευρωζώνη, αφού απαιτείται ομόφωνη έγκριση και από τις 17 χώρες-μέλη της).

Ερωτηθείς αν μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαική Ενωση, ο πρόεδρος της σλοβάκικης Βουλής ισχυρίστηκε πως αυτά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η σχεδόν χρεοκοπία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ δεν σήμανε το τέλος του δολαρίου, όπως και η χρεοκοπία πόλεων ενός κράτους δεν σημαίνει την κατάρρευσή του.

Όπως εκτίμησε, μία χρεοκοπία θα προκαλούσε απώλειες για τις τράπεζες, τις οποίες όμως, δεν θα πρέπει να τις πληρώσουν οι πολίτες. Οι τράπεζες έχουν εκτεθεί με δραστηριοποίησή τους εκεί, «είχαν κέρδη γιατί να μην έχουν τώρα και ζημίες;» παρατήρησε, τονίζοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του έχουν εκλεγεί από το λαό για να προστατεύσουν τα χρήματα των Σλοβάκων, η πλειοψηφία των οποίων απορρίπτει το Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ.

Eν τω μεταξύ, η γνωστή για την ανθελληνική της στάση αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησής της στην οποία το 93% των 3.000 ερωτηθέντων Αυστριακών, φέρεται να επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μόλις ένα 5% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα