Ρεν: Σημαντικές οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Ικανοποίηση Λαγκάρντ για τη δήλωση Μέρκελ-Σαρκοζί
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 13:06
UPD:20:40
EPA/OLIVIER HOSLET

Την ικανοποίησή του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για φέτος», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο επίτροπος της ΕΕ.

Όπως σημείωσε, «τώρα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν μέχρι τέλους και να πείσουν τους εταίρους τους, έτσι ώστε να περιμένουν να ληφθεί εγκαίρως μια απόφαση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προτού εμφανιστούν νέα εμπόδια στη χρηματοδότηση [της χώρας]».

Η κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Αν η Ελλάδα πείσει τους εταίρους της, ανέφερε ο Όλι Ρεν, τότε το κλιμάκιο θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.

«Μόλις γίνει αυτό, τότε προφανώς θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την αποδέσμευση της έκτης δόσης και επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Ρεν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως είναι καθοριστικής σημασίας να λάβει η Ελλάδα τις απαραίτητες αποφάσεις και να καλύψει πλήρως τη δημοσιονομική απόκλιση που προέκυψε για το 2011, η οποία οφείλεται τόσο στην έλλειψη εφαρμογής ορισμένων μέτρων αλλά και στην επιδείνωση της ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου, Σαρκοζί και Μέρκελ, ο κ. Ρεν είπε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη» και πως επεσήμαναν καθαρά ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ευρωζώνη.

«Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την πολιτική θέληση και ικανότητα των ηγετών της ευρωζώνης να λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και την επίλυση των προβλημάτων στην Ελλάδα», τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος.

Μεσοπρόθεσμα, το βασικό θέμα είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους και να καλύψει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Ισχυρή και θαρραλέα» η δήλωση Μέρκελ-Σαρκοζί

Iκανοποιημένη για το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας που εξέπεμψαν μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το Βερολίνο και το Παρίσι εξέφρασε εμφανίστηκε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από ομιλία της στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Προσωπικά με καθησύχασε πολύ η κοινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί».

Επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για μια σαφή, όπως είπε, ένδειξη από την πλευρά των δύο ισχυρότερων μελών Ευρωζώνης ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι πραγματικά στο ευρώ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η δήλωση αυτή ολοκληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι χώρες της ζώνης του ευρώ στις 21 Ιουλίου για την παροχή πρόσθετης στήριξης προς την Ελλάδα.

«Η μια από τις αρχές είναι ότι όσο μια χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες και υπόκειται σε ένα πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα την στηρίξουν οικονομικά, χωρίς όριο, χωρίς περιορισμό. Είναι μια δήλωση πολύ ισχυρή και θαρραλέα», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ράιχενμπαχ: Τεράστια βούληση για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Τεράστια» πολιτική βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δήλωσε ότι εντόπισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), Xορστ Ράιχενμπαχ.

«Υπάρχει αποφασιστικότητα τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά να τα καταφέρουν», πρόσθεσε, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης επανέλαβε ότι ο ρόλος της Ομάδας είναι να υλοποιηθεί το ταχύτερο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αξιοποιηθούν σωστά τα κοινοτικά κονδύλια. Σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος της ομάδας είναι παράσχει τεχνική υποστήριξη στις αποφάσεις που θα λαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση και όχι να ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

Βασικές προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης, διευκρίνισε, είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός, εδικά στο σκέλος της συλλογής των φόρων, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Όπως ανέφερε, περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεραιότητες θα δοθούν στην επόμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τους φόβους περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία του να φέρει «προοπτική αισιοδοξίας στο δημόσιο τομέα», ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι δυνατόν να δοθούν νέα κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους», όπως είπε, με στόχο να προχωρήσουν οι αλλαγές.

«Ενας καλός επενδυτής μπορεί να εντοπίζει πάντα καλές ευκαιρίες» και να δει τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Αναγνώρισε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν είναι τα εμπόδια στη χρηματοδότηση που δεν επιτρέπουν στα μεγάλα έργα υποδομής να συνεχιστούν, ωστόσο είπε ότι δεν έχει μαγικές λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να επαναφέρει τις τράπεζες στο παιχνίδι», επισήμανε.

Λουξεμβούργο: «Πράσινο» στη συμφωνία για το νέο δάνειο στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα έδωσαν σήμερα οι βουλευτές του Λουξεμβούργου, σε έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου.

Με 54 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, οι βουλευτές της χώρας ενέκριναν την εγγύηση του κράτους του Λουξεμβούργου στο ταμείο EFSF, η οποία θα αυξηθεί από 1,15 σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Λουξεμβούργο είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, που εγκρίνει το σχέδιο. «Δεν είναι ένα νομοσχέδιο που μπορούμε να υιοθετήσουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Λίκ Φρίντεν, υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους βουλευτές, καλώντας τους να αποδείξουν αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες, και κυρίως την Ελλάδα.

«Δεν θα πρέπει να αρνηθούμε την βοήθεια, αλλά τα κράτη πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση του χρέους τους», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα