Συντονισμένη παροχή ρευστότητας από πέντε κεντρικές τράπεζες

Με τρεις νέες διευκολύνσεις
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 16:51
UPD:22:23

Την παράταση των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Την παράταση των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Αγγλίας, την Ιαπωνίας και της Ελβετίας να εκπονήσει τρεις διευκολύνσεις διάρκειας τριών μηνών -που θα λήξουν στο τέλος του έτους- με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια.

Οι εν λόγω διευκολύνσεις θα παρασχεθούν σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες εβδομαδιαίες διευκολύνσεις επτά ημερών που ανακοινώθηκαν στις 10 Μαΐου 2010.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι φόβοι για την έκταση της έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικό χρέος έχει καταστήσει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα απρόθυμα να δανείζουν το ένα το άλλο, δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Τα νέα δάνεια θα είναι σε δολάρια, γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη εχουν πρόσβαση σε δάνεια σε ευρώ από την ΕΚΤ.

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για τον κίνδυνο ύφεσης

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιούσε πως οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε έναν «φαύλο κύκλο» που επιδεινώνεται από «την αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών». Η επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τον κόσμο να συστήσει «κοινό μέτωπο» για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κανένας δεν θα γλιτώσει αν αυτές οι οικονομίες δεχθούν νέο πλήγμα.

Παρατήρησε ακόμη ότι «η αδύναμη ανάπτυξη και οι εύθραυστοι ισολογισμοί -αυτοί των κρατών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των νοικοκυριών- επιδεινώνουν ο ένας τον άλλον, οξύνουν την κρίση εμπιστοσύνης και φρενάρουν τη ζήτηση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». «Αυτός ο φαύλος κύκλος κερδίζει έδαφος και, για να είμαι ειλικρινής, η αναποφασιστικότητα των ηγετών και οι πολιτικές δυσλειτουργίες δεν είναι άσχετες με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η ώρα δεν είναι για αναδίπλωση στον εαυτό μας, ημίμετρα ή καταπραϋντικά» και συμπλήρωσε ότι «οι ηγέτες πρέπει να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, γιατί εάν οι ανεπτυγμένες χώρες βυθιστούν στην ύφεση, οι αναδυόμενες αγορές δεν θα γλιτώσουν. Και κανείς δεν θα τα καταφέρει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα