Δεν αποκλείεται εξαίρεση των ξενοδοχείων από το τέλος ακινήτων

Πυρ ομαδών κατά της κυβέρνησης
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 17:40
UPD:18:46
PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το τέλος ακίνητης περιουσίας για τα ξενοδοχεία.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τα μέτρα εποπτείας των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά ότι «ένα υψηλό τέλος σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι η καταστροφή τους», χαρακτηρίζοντας «λογικό να απαλλαγούν». Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό θα το δούμε μέσα από τη συζήτηση».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως υπεραμύνθηκε του νέου μέτρου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ο μόνος δίκαιος, άμεσος και αναλογικός τρόπος, με τη μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στη φάση που βρίσκεται η χώρα.

«Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα ''ντου'', να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε ότι το μέτρο είναι άδικο να εφαρμόζεται ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι «πολύτεκνοι, ανάπηροι ή βαρυνόμενοι με ανάπηρο ή μακροχρόνια άνεργοι θα πληρώσουν μόνο 0,50 ευρώ όπου και αν μένουν εκτός από πολυτελή προάστια».

Επισήμανε ακόμη ότι η επιβάρυνση με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι με τη στάση της ενισχύει τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδος ενώ έκανε λόγο και για αυτοκαταστροφικά φαινόμενα στα ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε διογκώνουν, αναπαράγουν και εξάγουν φήμες κύκλων του εξωτερικού.

Απαντώντας στους τομεάρχες της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ακολουθεί λανθασμένη θεραπευτική αγωγή με ορατά και μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

«Αν πιστεύουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βρούτσης πως θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση από εμένα και ο κ. Σαμαράς καλύτερη από τον πρωθυπουργό να το πουν στο λαό να το αξιολογήσει. Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι σε αυτόν τον τόπον, να ξανασυστηθούμε, να δούμε ο καθένας τη διαδρομή του για μην μιλάμε αόριστα και απρόσωπα», υπογράμμισε.

Δήλωσε ακόμη ότι η τροπολογία για το τέλος θα κατατεθεί εντός της προθεσμίας ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι σειρά μέτρων δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι αδυναμίες του συστήματος, που παρατηρήθηκαν, θα καλυφθούν τώρα «με ένα νέο κυκλωτικό σύστημα που θα το δώσει το νέο φορολογικό σύστημα, με συναίνεση και αποφασιστικότητα».

«Όποιος έχει να προτείνει άλλο ασφαλές σχέδιο για τον τόπο που δεν οδηγεί σε κατάρρευση και σε ευτελισμό εισοδημάτων και περιουσιών να το πει» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών για την καταβολή του τέλους προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ.

«Πλήγμα στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας»

Οι ξενοδόχοι έκαναν λόγο για πλήγμα στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε επιστολή, στην οποία ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να εξαιρεθεί από τη φορολογία το 30% των χώρων των ξενοδοχείων, καθώς πρόκειται για βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κλπ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σπύρος Γαλιατσάτος, υπογράμμισε ότι πολλοί ξενοδόχοι είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ένα ξενοδοχείο 200 κλινών πρώτης κατηγορίας θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50.000 ευρώ, αν τελικά επικρατήσει η πρόταση της κυβέρνησης. Πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα διερωτάται ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος θα εισηγηθεί στις αρμόδιες ξενοδοχειακές ενώσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου, κάνει λόγο για «ταφόπλακα» στην τουριστική δραστηριότητα και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει φυγή της επιχειρηματικής κοινότητας στα δικαστήρια για την μη καταβολή του εν λόγω τέλους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ξενοδόχοι της Ζακύνθου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών τους μονάδων και ζητούν δίκαιη μεταχείριση, ελπίζοντας μεταξύ άλλων και σε τροποποίηση του νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως τονίζουν.

Σκληρή ανακοίνωση ΠΟΜΙΔΑ

«Η απόφαση για το τέλος ακινήτων που ανακοινώθηκε χθες, με τους εξωφρενικούς ανά τ.μ. συντελεστές των 3-20 ευρώ ανά τ.μ. δεν ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες μας, γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προ πολλού χάσει τον ύπνο τους, εν αναμονή και των επερχόμενων λογαριασμών του ΦΑΠ 2009-2011» αναφέρει σε της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει «ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει αφορολόγητο, δεν υπάρχει κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο στη διαμόρφωση του τέλους, δεν υπάρχει έλεος».

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και για τους ανέργους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους χρωστούν τα σπίτια τους στις τράπεζες, προβλέπονται εκπτώσεις και όχι πλήρης απαλλαγή. Ακόμη και ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας εφαρμόζεται αντίστροφα, ως "αυξητικός συντελεστής νεότητας" έτσι ώστε να επιβαρύνονται όσοι κατέχουν νεότερα κτίρια και όχι να ελαφρύνονται εκείνοι που διαθέτουν τα παλαιότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ.

«Η απαλλαγή της εκμεταλλεύσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας από το τέλος, δημιουργεί τουλάχιστον τις προϋποθέσεις να είναι αφορολόγητη η τελευταία κατοικία μας, αφού δεν είναι αφορολόγητη ούτε η πρώτη. Έτσι κι αλλιώς, μόνο με δεήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για τα έσοδα, ώστε να μην επιβληθεί και καμιά άλλη ακόμη έκτακτη εισφορά στα ακίνητα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

ΝΔ: Μνημείο βαρβαρότητας

«Μνημείο βαρβαρότητας, αναποτελεσματικότητας και αναξιοπιστίας» χαρακτηρίζει το μέτρο η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, σημείωνει ότι το τέλος αποδεικνύεται «μνημείο βαρβαρότητας», διότι, όπως αναφέρει, «παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις επιβάλλεται ακόμη και στις πιο ευπαθείς ομάδες, σε πολίτες χωρίς εισοδήματα, σε άτομα με αναπηρία, σε ανέργους».

Τονίζει μάλιστα πως «ο ισχυρισμός Βενιζέλου για δήθεν ''δίκαιο επιμερισμό'' αποδεικνύεται πρόκληση και εμπαιγμός».

Ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει ακόμη ότι το μέτρο αποτελεί «μνημείο αναποτελεσματικότητας», διότι «επιβάλλεται αδιάκριτα και εσπευσμένα, επειδή έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και όλους τους στόχους τους» και «μνημείο αναξιοπιστίας», διότι «διαψεύδονται όλα όσα έλεγε ο κ. Βενιζέλος - μόλις πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη - για το ύψος του νέου κεφαλικού φόρου».

Επισημαίνει ακόμη ότι διαψεύδονται και «οι διαβεβαιώσεις - που έδινε πριν δύο μήνες - ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό γι αυτό και η ΔΕΗ [DEHr.AT] δεν είναι και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός».

«Τα ψέματα Βενιζέλου δεν κρύβονται πια», υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης και επισημαίνει: «Tο χαράτσι στις λαϊκές συνοικίες είναι εξαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που ο ίδιος είπε. Είναι, δηλαδή, στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό και όχι στο 0,5 ευρώ που είπε. Οι συντελεστές, φθάνουν, τυπικά, έως και τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό και όχι έως τα 10 ευρώ που είπε ό ίδιος στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, όμως, φθάνουν έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, αφού οι συντελεστές αυξάνονται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την ''ηλικία'' των χτισμάτων».

ΚΚΕ: Νόμιμη πράξη η άρνηση πληρωμής

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι «η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια».

Χαρακτηρίζει ακόμη δικαιολογημένη την οργή των ανέργων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς, όπως σημειώνει «φτάνουν στα σπίτια τους τα επαίσχυντα χαράτσια που φορολογούν τη φτώχεια τους και ακολουθεί ο φόρος για τα σπίτια τους». Την οργή αυτή τους καλεί «να μετατρέψουν σε ορμητικό ποτάμι οργανωμένης άρνησης πληρωμής».

ΛΑΟΣ: Αδύνατον να εξυπηρετηθεί το χαράτσι

«Το χαράτσι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος τόνισε πως «ο κ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» και πως «η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζει μέσα στην φτώχεια ή στα όρια της φτώχειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ευνοϊκή μεταχείριση εκκλησίας, ασυλία του μεγάλυ κεφαλαίου

Για «ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου» κάνει μεταξύ άλλων λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι λέξεις οικονομική εξόντωση και κοινωνική ισοπέδωση για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αρκούν για να αποδώσουν το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής έτσι όπως τελικώς αποσαφηνίσθηκε σχετικά με την επιβολή του νέου τέλους για τα ακίνητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν βλέπει κανείς την ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησίας και τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι σπρώχνονται στο Καιάδα».

Δημοκρατική Αριστερά: Να αποσυρθεί το μέτρο

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο απευθύνει η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «ο διετής έκτακτος φόρος στα ακίνητα αποτελεί απαράδεκτη επιβολή μέτρου που επιβαρύνει ανυπόφορα τα νοικοκυριά, ακόμα και τους ανέργους».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τονίζει επίσης πως η εκκλησία εξαιρείται από τη ρύθμιση, η οποία –όπως αναφέρει, αποτελεί επιδρομή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «μαστίζονται και απειλούνται με συνεχή λουκέτα».

Ιερώνυμος: Κανένα θέμα απαλλαγής ακινήτων που αξιοποιούνται εμπορικά

«Προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως από την καταβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται οι ναοί και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τόνισε: «Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση».

EBEA: Νέα ληστρική επιδρομή

Για «νέα ληστρική επιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον επιχειρήσεων και πολιτών» μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση και προσωπικά τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην προβεί στη θεσμοθέτηση του νέου αυτού τέλους στα ακίνητα και να επανεξετάσει συνολικότερα την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, καθώς, όπως είπε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα των φορολογουμένων, να αποδώσουν τους πολλαπλούς δυσβάσταχτους φόρους που τους έχουν επιβληθεί.

ΕΣΕΕ: «Δημεύεται» κλιμακωτά η ελληνική περιουσία

Για χιλιάδες νέα λουκέτα στην αγορά, απαξίωση των ακινήτων, ακόμη και μία κλιμακωτή «δήμευση» της περιουσίας όλων των Ελλήνων λόγω «των συνεχών και αλόγιστων επιβαρύνσεων στα ακίνητα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ Δημήτρης Κορκίδης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας γνωστοποίησε ότι «η ΕΣΕΕ εξετάζει με προσοχή τα σοβαρά νομικά κενά της απόφασης, αφού η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς της μη ανταποδοτικά τέλη».

Διαφωνίες και εντός ΠΑΣΟΚ

Διαφωνίες με την επιβολή του τέλους στα ακίνητα και επικρίσεις κατά της κυβέρνησης εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ζητούν να επιβληθεί και στους ναούς, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για τους κοινωνικά αδύναμους.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη ζήτησε να πληρώσουν και οι ναοί ειδικό τέλος: «Είναι ένα μέτρο πανικού. Έχει και αδικίες και πρέπει να πω ότι ως πολίτης της χώρας, και πόσο μάλλον ως βουλευτής που θα κληθεί να το ψηφίσει, δεν καταλαβαίνω, για παράδειγμα, πώς εξαιρούμε τους ναούς. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, διότι οι εκκλησίες θα μπορούσαν άνετα και αποτελεσματικά να συνεισφέρουν».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές θα ζητήσουν τροποποιήσεις: «Κάθε φορά, όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο ή μια τροπολογία για να συζητηθεί στη Βουλή, γίνεται και εσωτερικά συζήτηση και έχουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι όσο πιο δίκαιες οι ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι δίκαιη μια λογική "πληρώνουν όλοι και όποιον πάρει ο χάρος". Δεν είναι δίκαιη. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να προστατεύσουμε, εξαντλώντας την αλληλεγγύη και την ευαισθησία μας». Επιβεβαίωσε ακόμη ότι πολλοί βουλευτές επικοινώνησαν μαζί του διαμαρτυρόμενοι ή ζητώντας βελτιώσεις.

Αν και δήλωσε ότι διαφωνεί, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης είπε ότι προέχει η χώρα καθώς βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, αλλά ζήτησε τροποποιήσεις για τους κοινωνικά αδύναμους. «Θεωρώ ότι αυτή τη χρονική στιγμή και εδώ που έχει φτάσει η χώρα, αν θα το ψηφίσω ή όχι είναι πολυτέλεια πλέον. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Επειδή το έχουμε συζητήσει με πολλούς συναδέλφους μου, το θέμα με τους αναπήρους και τους ανέργους πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Αυτούς, δηλαδή, που έχουν μηδενική δήλωση το προηγούμενο έτος. Θα πρέπει να γίνει κάτι. Δεν μπορεί να συμπεριληφθούν και να πληρώσουν. Δεν αντέχει ο κόσμος, είναι μεγάλο το χαράτσι», είπε ο κ. Αθανασιάδης.

Ο Νάσος Αλευράς έκανε λόγο για αδυναμίες του μηχανισμού να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε στον πάγκο του χασάπη μια ολόκληρη κοινωνία που χρόνια έχει συμβιβαστεί με τη φοροδιαφυγή και τις αδυναμίες της, με το πελατειακό κράτος και με το να ξοδεύει περισσότερα από αυτά που πάντοτε είχε. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα η κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει τα μέτρα για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. Να έχει βάλει δηλαδή τους στόχους και να έχει σχεδιάσει τα χρονοδιαγράμματα γι’ αυτό».

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νικόλαος Σαλαγιάννης. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να έχει πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης. «Σ’ αυτούς τους δύο κολασμένους μήνες, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, μας οδήγησαν αναπόφευκτα αυτοί οι 22 "χαλασμένοι" μήνες. "Χαλασμένοι" κατά τα δικά μας πρότυπα, με την έννοια του σπαταλημένου χρόνου που δεν αξιοποιήθηκε σωστά» είπε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει ένα θεμελιώδες λάθος, που το έχω πει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατ’ αρχάς, δεν είδαμε αυτό που γινόταν και όταν το είδαμε, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να πούμε τότε ότι χρειαζόμασταν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ακόμη και αν δεν γινόταν, διότι έπρεπε η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ να συνειδητοποιήουν πού βρισκόμαστε και πως έπρεπε να προχωρήσουμε σε θεμελιώδεις αλλαγές. Και έρχομαι στο δεύτερο θεμελιώδες λάθος. Δεν συγκροτήσαμε τότε ένα σχέδιο με ανατροπές, όπως πιστεύαμε από χρόνια ότι έπρεπε να γίνουν, ακόμη κι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο... Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαινόμενα στο χώρο της κυβέρνησης και κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτίσουν προφίλ πάνω στα ερείπια. Δεν γίνεται αυτό σε τέτοιες στιγμές ευθύνης. Αλλά γίνεται και αυτό. Αυτή είναι η δική μου άποψη και γι’ αυτό λέω ότι η δική μας προσπάθεια είναι να κρατηθεί η χώρα όρθια. Πολλοί από εμάς, τους βουλευτές, είμαστε οργισμένοι γι’ αυτό το λόγο. Ότι, ενώ ψηφίζουμε νομοσχέδια και στηρίζουμε, βάζουμε τα σπλάχνα μας, βλέπουμε ότι πάμε από μέτρα σε μέτρα και σε οδυνηρές καταστάσεις … Στα αδιέξοδα πάντα υπάρχει η διέξοδος των εκλογών, αλλά αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση αυτή πέσει ή φύγει, τι μπορεί να γίνει;».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα