ΥΠΟΙΚ: Να πετύχουμε στο ακέραιο τους στόχους

Συνεδριάζει το Eurogroup παρουσία του Τ. Γκάιτνερ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 09:02
UPD:14:27

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο, πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε στην σωστή πορεία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά», είπε.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ χθες το βράδυ άσκησε πίεση στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν άμεσα αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι συνεχώς μπροστά από τις εξελίξεις.

«Δεν έχουμε επιστρέψει σε ομαλή περίοδο, όπως κάποιοι νόμιζαν πριν από μερικούς μήνες», ανέφερε ο Τρισέ από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου συνεδριάζει το Eurogroup.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει σήμερα να εμφανιστούν ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό, όπως έπραξαν χθες οι κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αναφερόμενη στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι, η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν εκτίμησε σήμερα από την Πολωνία πως «θα διαπραγματευθούμε για αυτό, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση απόψε».

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε η Φιλανδή ΥΠΟΙΚ, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι θα βρεθεί μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από όλους.

«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να υπάρξει σταθερότητα στις αγορές, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να φοβόμαστε μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις συνθήκες που ισχύουν. Θέλει χρόνο για να αλλάξουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.

Εν τω μεταξύ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας θα μπορέσει να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείσα για τα σενάρια περί χρεοκοπίας, είπε: «Επειδή αυτό έχει μεγάλο κόστος, όσο πιο σταθεροί είμαστε, τόσο το καλύτερο. Δεν θέλω να προκαλώ ανησυχία κάθε εβδομάδα με κάθε εικασία και να μην συζητάμε... νέες ιδέες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

Ο Βέλγος ομόλογός της Ντιντιέ Ρέιντερς επισήμανε από την πλευρά του πως «πρώτα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και αν υπάρχει από την ελληνική πλευρά ουσιαστική εφαρμογή των αποφάσεων».

«Μόλις αυτό γίνει, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δημοσιονομικά εργαλεία στην ΕΕ και πιθανώς να προσανατολιστούμε σε νέα εργαλεία. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν ευρωομόλογα, αλλά το θέμα τώρα είναι να ενισχυθεί ο μηχανισμός (EFSF)», σημείωσε.

Την ελπίδα της να προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των μηχανισμών (αντιμετώπισης) κρίσης εξέφρασε και η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Ελένα Σαλγάδο.

Γκάιτνερ: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί διάλυσης του ευρώ

Να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης κάλεσε την Ευρώπη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ άσκησε στους ομολόγους του απο την ευρωζώνη πιέσεις να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα.

Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Ο κ. Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο EFSF να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η Fed το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

«Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στη σημασία της ενίσχυσης (του EFSF) ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες eυρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε χθες στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Ολι Ρεν: Καθυστερεί η έγκριση των αποφάσεων του Ιουλίου

Εν τω μεταξύ, κριτική στις χώρες της ευρωζώνης άσκησε σήμερα ο επίτροπος Όλι Ρεν, καταλογίζοντάς τους καθυστέρηση όσον αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η επικύρωση των αποφάσεων του Ιουλίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και επιδείνωσε τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Φινλανδίας YLE.

«Αυτό είναι εμφανές», πρόσθεσε, «καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στην Ευρώπη και έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στις χώρες που έχουν προβλήματα».

Τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή, δεδομένου ότι καθυστερεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Παρόλ' αυτά, έχω εμπιστοσύνη στα κοινοβούλια της ευρωζώνης ότι μπορούν να εγκρίνουν εγκαίρως τις αποφάσεις, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου», ανέφερε ο Φιλανδός επίτροπος.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου η Γερμανία

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία. Η Ευρώπη, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει και χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.

Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους». Κατά την άποψή του, για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα