Συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία του Τ. Γκάιτνερ

Διεύρυνση του ρόλου του EFSF θα προτείνει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 07:58
UPD:08:17

Παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, συνεδριάζει σήμερα στην Πολωνία το Eurogroup με επίκεντρο την Ελλάδα. Την ενίσχυση του EFSF αναμένεται να προτείνει ο Γκάιτνερ.

A- A A+

Παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, συνεδριάζει σήμερα στην Πολωνία το Eurogroup με επίκεντρο την Ελλάδα.

«Δεκαέξι Κοινοβούλια, 17 μαζί με εμάς, θα συζητήσουν σε λίγο γύρω από τα θέματά μας για το αν θα μετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, περί αυτού πρόκειται. Δεν πρέπει να αφήσουμε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση με λάθος τρόπο», ανέφερε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χθες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Ε.: Ο Ολι Ρεν παρουσιάζει την εξαμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Ολι Ρεν παρουσιάζει την εξαμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία

«Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για φέτος», δήλωσε.

Όπως σημείωσε, «τώρα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν μέχρι τέλους και να πείσουν τους εταίρους τους, έτσι ώστε να περιμένουν να ληφθεί εγκαίρως μια απόφαση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προτού εμφανιστούν νέα εμπόδια στη χρηματοδότηση [της χώρας]». Η κατάσταση, όπως είπε, θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Αν η Ελλάδα πείσει τους εταίρους της, ανέφερε ο Όλι Ρεν, τότε το κλιμάκιο θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.

Διεύρυνση του ρόλου του EFSF θα προτείνει ο Τ. Γκάιτνερ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η πληροφορία αυτή έρχεται στη δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την Fed, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια παροχής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

Ο κ. Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει ο EFSF να χρησιμοποιηθεί ως εγγυητικός μηχανισμός με τρόπο ανάλογο με ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών και η Fed το 2008 ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν δάνεια.

«Ο Γκάιτνερ πιθανώς θα επιμείνει στη σημασία της ενίσχυσης (του EFSF) ώστε να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευθούν οι μεγάλες eυρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία, και να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει τη χρήση του EFSF κατά τρόπο ανάλογο με το Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), που είχε χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον για να διευκολυνθεί ο δανεισμός στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται», καθώς, όπως είπε, η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «επικίνδυνη νέα φάση» της κρίσης. Επανέλαβε ακόμη την έκκλησή της στις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

REUTERS
Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ τη στήριξη στην Ελλάδα

H Κρ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου η Γερμανία

Η συζήτηση περί ενίσχυσης του ΕΜΧΣ γίνεται ενώ παράγοντες στις αγορές συνεχίζουν να αναμένουν την έκδοση ευρωομολόγων παρότι η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί σύντομα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την Πέμπτη το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

REUTERS
Αντίθετη η Μέρκελ με τα ευρωομόλογα

Η Α. Μέρκελ για το ευρωομόλογο.

«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιένη.

Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση.

«Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους».

Κατά την άποψη του Σταρκ για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα εισέλθουν σε ένα σταθερό δημοσιονομικό δρόμο και δεν θα οδηγηθούμε σε μόνιμες μεταφορές (κεφαλαίων) και μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του χρέους», ανέφερε.

Ο Σταρκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από την ΕΚΤ, καθώς η αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από αυτήν έρχεται σε αντίθεση με τη συντηρητική θέση του για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς