Μαζική φυγή των επενδυτών

Ανησυχία για τον πόλεμο και τα κέρδη
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:49

ΕΝΤΟΝΗ πτωτική πορεία ακολούθησε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω νέων ανησυχιών για πόλεμο στο Ιράκ αλλά και νέων αποθαρρυντικών ανακοινώσεων από τον εταιρικό τομέα.

Η εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Electronic Data Systems υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα κέρδη της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει κατά 48%, ασκώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον τομέα παροχής υπηρεσιών πληροφορικής. Η μετοχή της IBM έχασε 5% της αξίας της.

Επίσης η διπλή «δόση» αρνητικών ειδήσεων από το μέτωπο της ανεργίας και της αγοράς στέγης επιδείνωσε το κλίμα στους κύκλους των επενδυτών. Ο τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνέχισε και χθες την πτώση του μετά τις απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές του την Τετάρτη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε απώλειες 230,06 μονάδων, ποσοστό 2,82% και έκλεισε στις 7.942,39 μονάδες. Πτώση 35,68 μονάδων, ποσοστό 2,85%, εμφάνισε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.216,45 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας χθες καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν -για πολλοστή φορά- να εγκαταλείψουν μαζικά τις μετοχικές αξίες εν μέσω προειδοποιήσεων για την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου και ανακοίνωσης αρνητικών οικονομικών στατιστικών.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς ανέφεραν πως οι επενδυτές συνειδητοποίησαν τελικά πως η ανάκαμψη που άρχισε στις 25 Ιουλίου και κράτησε σχεδόν όλο τον Αύγουστο, δεν είχε στέρεες βάσεις και φυσικά δεν μπορούσε να έχει διάρκεια. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν πως η αλλαγή πορείας δεν σημαίνει απαραίτητα την εμφάνιση του φαινομένου της «διπλής βουτιάς».

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,8% και 1,9%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 1997 και τον δεύτερο στο χαμηλότερο από το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Η μετοχή της Alcatel βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» χάνοντας το 18% της αξίας της, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Cap Gemini, CMG, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse Group, ING Group.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί εν όψει της σημερινής τριπλής λήξης προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά της Ν.Υόρκης, γεγονός που συνήθως προκαλεί ιδιαίτερη αστάθεια στις αγορές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα