ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση στο Δημόσιο

Σε εξέλιξη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 10:15
UPD:21:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Γύρω στις 7:20 άρχισε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, εν μέσω πληροφοριών για πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ, με έμφαση σε περικοπές στο δημόσιο τομέα και τα επιδόματα πρόνοιας. Η τηλεδιάσκεψη προμηνύεται μαραθώνια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ενδέχεται να διαρκέσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες και να συνεχιστεί αύριο Τρίτη ή και αργότερα. Επίσης, έγινε γνωστό πως δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για αύριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και οι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου κ. Γ. Ζανιάς και κ. Η. Πλασκοβίτης.

Μια πρόγευση των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη «εκλογίκευσης» στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist προανήγγειλε κλείσιμο περιττών οργανισμών, ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εχουμε και τη βούληση και τη σταθερή δέσμευση να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να εφαρμόσουμε, έναντι όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και του εαυτού μας και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μια ημέρα μετά από τις δηλώσεις του εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι έχουμε μπροστά μας μια «πολύ δύσκολη εβδομάδα» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και σημείωσε εκ νέου ότι «πρέπει να προσέχουμε το δημόσιο λόγο μας, γιατί αν εκπέμπουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τους στόχους μας, τότε αυτό γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Ανέφερε μάλιστα ότι θα ήταν καλό η τρόικα να έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, ώστε να «αποφεύγονται επικοινωνιακές παρεξηγήσεις».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν είναι η Ελλάδα τα καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης». «Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι πολιτικό και θεσμικό, υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κράτη μέλη....Εάν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ μεγαλύτερα», τόνισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, επισήμανε ότι την αναγκαιότητα της λήψης τους λόγω κυρίως της ανεπάρκειας του εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

«Δεν νοείται να αυξάνονται συνεχώς φόροι και τέλη, όσες φορές το κάναμε, το κάναμε υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν με το νέο φορολογικό σύστημα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5,5%. Επανέλαβε ότι στόχος είναι το 2012 να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων», υπογράμμισε.

Τέλος, μιλώντας στο Reuters, o κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει την κρίσιμη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Μπομπ Τράα: Nα μειωθεί το μέγεθος του Δημοσίου

Μπομπ Τράα: Nα μειωθεί το μέγεθος του Δημοσίου

Μπομπ Τράα: Να μειωθεί το κόστος του κράτους

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και εντυπωσιακά αποτελέσματα στη δημοσιονομική πλευρά.

«Θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις».

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί το μέγεθος του κράτους.

Στο πεδίο της φορολογίας, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενοι φόροι» και κάλεσε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών για να συνεχιστεί η πρόοδος σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός ότι «το πρόγραμμα δεν έχει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη», ιδιαίτερα καθώς προχωράει.

Ο κ. Τράα απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων «σε αυτό το στάδιο», καθώς, όπως είπε, μία μείωση που δεν χρηματοδοτείται από κάποια άλλη πηγή θα οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα. Αναφερόμενος στον τουρισμό, συμφώνησε ότι ως ένα βαθμό μπορεί να έχει ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να ζητούν παρόμοιες απαλλαγές και άλλοι κλάδοι και στο να είναι έτσι ακόμα πιο περίπλοκο το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση θα επιστρέψει στα τέλη του 2013. «Η ανάκαμψη δεν θα υλοποιηθεί χωρίς την αναθέρμανση των μεταρρυθμίσεων», είπε. «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη το 2011 ίσως διαμορφωθεί στο -5,5% περίπου. Επειδή χρειάζεται χρόνος για να βγεις από αυτή (την ύφεση), η μέση πρόβλεψη που κάνουμε για την ανάπτυξη το 2012 είναι -2,5%».

Μετά τις επαφές με την τρόικα η ανακοίνωση των αποφάσεων

Το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

«Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χθες το βράδυ σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, «οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους», θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει παράλληλα πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία, όπως λέει, δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες.

Κομισιόν: Δεν ζητάμε από την Ελλάδα νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητάει από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, πέραν όσων έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

«Δεν ζητάμε περισσότερα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο Αλταφάζ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας στο τραπέζι. «Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες στόχους», είπε.

Αυστρία: Ολα τα σενάρια στο τραπέζι για την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα στοιχεία. Μια χρεοκοπία μπορεί να συμβεί ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί και οποιοδήποτε άλλο σενάριο, τόνισε ο κ. Σπίντελεγκερ, κατά τη διάρκεια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξής του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, προσθέτοντας πως πιθανά σενάρια μπορεί να είναι η επιβολή νέων όρων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και η άσκηση παραπέρα πίεσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της τρόικας.

Ως προς την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, επισήμανε πως τα χρήματα θα δοθούν μόνο όταν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όταν δηλαδή υπάρξουν βελτιώσεις στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου, και μετά τον σχετικό έλεγχο της τρόικας.

Ο κ. Σπίντελεγκερ τάχτηκε κατά της επέκτασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), αναφέροντας πως πρόκειται για αδιανόητα ποσά, 700 ή 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και παρατηρώντας πως ο Μηχανισμός διαθέτει ήδη αρκετή ευελιξία.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, προέβλεψε πως πιθανόν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια η επέκταση του Μηχανισμού Στήριξης, οπότε στην επόμενη Σύνοδο, στις 3 Οκτωβρίου, θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα από τον ΕΜΧΣ ή εάν θα δοθεί και πάλι στο πλαίσιο διμερών δανείων από τις πιστώτριες χώρες.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Βρότσλαβ, η κα Φέκτερ επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται αδιάκοπα και με συνέπεια για τον περιορισμό της κρίσης, ενώ η ίδια απέφυγε να σχολιάσει τις διάφορες φήμες ως προς τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης.

Μέρκελ: Κακό μήνυμα η αποβολή κρατών από την Ευρωζώνη

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά της αποβολής από την Ευρωζώνη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τονίζοντας πως η ύπαρξη μιας τέτοιας δυνατότητας θα έστελνε ένα καταστροφικό πολιτικό μήνυμα. Πρόσθεσε πάντως πως η Ευρωζώνη πρέπει θα εξετάσει αν είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε να κάνει τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα