Β. Ράπανος: Ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 17:09

Νέες διαβεβαιώσεις για τις αντοχές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έδωσε σε παρέμβαση του στο Συνέδριο του Εκόνομιστ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος.

Νέες διαβεβαιώσεις για τις αντοχές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έδωσε σε παρέμβαση του στο Συνέδριο του Εκόνομιστ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ράπανος, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην οποία το κράτος δεν παρενέβη για να σώσει ούτε μία τράπεζα λόγω της κρίσης. «Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το τραπεζικό σύστημα αντέχει σήμερα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αν υποφέρει το τραπεζικό σύστημα δεν οφείλεται σε δικές του αδυναμίες, «αλλά στην υποβάθμιση την οποία υπέστη εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλλάδας». Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, είναι ότι οι διεθνείς χρηματαγορές έχουν κλείσει για το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε και στα τεστ αντοχής, τα οποία, όπως παρατήρησε, είναι ένα ακόμη σημαντικό δείγμα της αντοχής και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος. Μετά τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τον τελευταίο Ιούνιο, οι ελληνικές τράπεζες απεδείχθη να έχουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια, συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι ακόμη και μετά από την απομείωση της αξίας των ομολόγων που υπέστησαν όλες οι Τράπεζες λόγω της απόφασης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία κυμάνθηκε από το 15% μέχρι το 20%, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά καλοί.

Διαβεβαίωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, η ρευστότητα την οποία έχουν, είναι πολύ περιορισμένη. Διευκρίνισε πάντως ότι αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, αν μειωθεί η αβεβαιότητα που συνεπάγεται και τη μείωση των περίφημων spreads και αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα και οι Έλληνες αρχίζουν να επαναφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στις ελληνικές Τράπεζες, τότε θα μπορέσουν και οι τράπεζες να βοηθήσουν «πιο αποτελεσματικά» την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι πιστεύει ακράδαντα στη σημασία που έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Εξέφρασε ακόμη την ευχή ότι όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι μόνο η κυβέρνηση, «θα δείξει τις αντοχές» που του επιτρέπουν να προχωρήσει σε συναινέσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα