ΥΠΟΙΚ: Χρειάζονται και άλλα μέτρα

Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 11:14
UPD:19:24

«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.

Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση, η οποία όπως είπε είναι σκληρή, γίνεται με βάση τρία κριτήρια. Πρώτον, την ανάγκη να σωθεί η χώρα χωρίς αίσθηση πολιτικού κόστους, δεύτερον τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και τρίτον την ανάσχεση της ύφεσης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την περιδίνηση και πρόσθεσε ότι η ακατάσχετη μετρολογία προκαλεί μια απειλητική ατμόσφαιρα που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση.

«Μας εκβιάζουν οι αγορές και μας ταπεινώνουν οι καταστάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «έχει σημασία να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μας». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Όπως είπε, έχουμε δεσμεύσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε στη Βουλή.

«Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο», ανέφερε και υποστήριξε ότι χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της επισήμανε ότι αν είχε άλλη στάση, θα βοηθούσε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

«Δεν είναι δυνατόν να ζούμε αυτήν την άδικη και παράλογη κατάσταση...Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελαφρά τη καρδία εφαρμόζει μία πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε παράλληλα των επιλογών της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίες» για να βγούμε από τη διαρθρωτική μας κρίση.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρευστότητα και πρόσθεε ότι πρέπει να επιμείνουμε στη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί έτσι οι αγορές θα αποσυμφορήσουν τη ρευστότητα.

«Τον πόλεμο της γενιάς μας πρέπει να τον κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πόλεμο στον πόλεμο ζητεί η Αλ. Παπαρήγα

«Ούτε ανίκανους σας λέμε, ούτε ηλίθιους, ούτε άπονους. Έχετε μία συγκεκριμένη πολιτική: Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, πρέπει να στερηθεί ο λαός ό,τι κατέκτησε εδώ και πενήντα χρόνια», τόνισε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, «τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, αλλά διαρκείας και δια βίου, για να αποφύγουμε την χρεοκοπία». Όμως, όπως εκτίμησε η χρεοκοπία «είναι αναπόφευκτη».

Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό «στον πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση, να εξαπολύσει πόλεμο, το οποίο είναι ό,τι και πιο νόμιμο υπάρχει».

«Άλλωστε, τώρα έχουν βγει και οι λαγοί, οι επίγονοι του Μανιαδάκη και του Γκοτζαμάνη, που ονειρεύονται να γυρίσουν την Ελλάδα στην εποχή του ρετσινόλαδου και του τρίκυκλου - ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που βοηθιέται κι αυτό να ανεβάσει τα ποσοστά του. Δεν τους φοβόμαστε. Ξέρετε για ποιους μιλάω», κατέληξε.

Επικρίσεις Γ. Καρατζαφέρη κατά ΥΠΟΙΚ για το φόρο στα ακίνητα

Την αντίθεσή του στην επιβολή του νέου φόρου για τα ακίνητα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες και τον EFSF στη Βουλή, προειδοποιώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της χώρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως είναι λάθος «να τελματώσουμε» την οικοδομή, προσθέτοντας πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. «Φορολογήστε τα κότερα! Έχουμε τα περισσότερα κότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Δεν το κάνατε γιατί όταν πέσατε στους επώνυμους κάνατε την ‘πάπια’», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει Ελλάδα. Διακινδυνεύετε την κοινωνική συνοχή. Είπατε δύο φορές «δάκρυα και αίμα» αλλά το αίμα το άκουσα και από τις Βρυξέλλες, που θέλει μία φλεγόμενη Αθήνα, και δυστυχώς κάποιοι της Αριστεράς πάνε να ‘τσιμπήσουν’», πρόσθεσε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Γ. Καρατζαφέρη

Αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Γ. Καρατζαφέρη

«Πρώτον με ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή και γι’ αυτό λέμε ένα μεγάλο ‘όχι’, μετά θα ψάξουμε να βρούμε τις εναλλακτικές προτάσεις», συμπλήρωσε.

Αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Α. Τσίπρα

Αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Α. Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει στήσει μεθοδικά την είσοδο της χώρας στο Δ.Ν.Τ., στη διεθνή επιτήρηση και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ενώ εκτίμησε πως «οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη, ελεγχόμενη, βέβαια, αλλά συντεταγμένη οικονομική χρεοκοπία». Επίσης, επανέλαβε πως «ο Πρωθυπουργός κρύβεται».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει υφαρπάξει την εντολή του ελληνικού λαού και ζήτησε εκλογές: «Έχετε υφαρπάξει την εντολή του ελληνικού λαού, έχετε κλέψει την εντολή του ελληνικού λαού και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ούτε εσείς αλλά ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς που συναινεί στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, έχετε πάρει εντολή να οδηγείτε τη χώρα στην καταστροφή και στην κοινωνική χρεοκοπία. Μια λύση λοιπόν υπάρχει για μας. Να οδηγηθεί η χώρα τάχιστα στη δημοκρατική διέξοδο και να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, για το ποιο θα είναι το μέλλον του».

Αντικρούοντας τις επικρίσεις του κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει τις ακριβώς προτείνει όταν ζητεί εκλογές: «Να δώσετε μια απάντηση. Ζητάτε εκλογές, ζητάτε την εντολή του ελληνικού λαού για να κυβερνήσετε; Φαντάζομαι ότι έχετε συνείδηση των μεγεθών και δεν έχετε αυτήν τη σκέψη. Μιλάμε σοβαρά, είστε ένας άνθρωπος υπεύθυνος που ηγείστε ενός πολιτικού κόμματος. Πείτε, λοιπόν, ευθέως στον ελληνικό λαό, τι του προτείνετε για την επομένη των εκλογών, να τον κυβερνήσει ποιος, με ποια υπευθυνότητα, με ποιο πρόγραμμα και να τον πάει πού;».

Εντός της ημέρας ανακοινώσεις

Μιλώντας νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, Αγγελος Τόλκας δήλωσε ότι εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που συζητά με την τρόικα.

«Τα μέτρα και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα μετά το μεσημέρι θα είναι στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται», είπε στη ΝΕΤ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη στην επίσπευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μετά τη δίωρη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στη Βουλή.

Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ την Τρίτη

Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ την Τρίτη

Στις συνομιλίες που θα έχει ο Γ. Παπανδρέου με την κα Μέρκελ θα τεθούν επί τάπητος η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί στην Αθήνα από τις 25 Αυγούστου- προσεκλήθη από τη γερμανική ένωση βιομηχάνων BDI, η οποία πραγματοποιεί την Τρίτη την ετήσια διάσκεψή της.

Στη διάσκεψη αυτή θα μιλήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος και οι δύο ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια δείπνο στις 21:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι πριν από το δείπνο θα παραχωρήσουν σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί πριν από λίγο καιρό και δεν συνδέεται με την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας.

«Κούρεμα» του χρέους αναμένει ο Ρ. Μπρούντερλε

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναμένει κάποια στιγμή στο μέλλον ο πρόεδρος της ΚΟ των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε, καθώς, όπως λέει, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Κάποτε αυτό το κούρεμα θα είναι αναγκαίο επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και σήμερα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP σε συνέντευξή του στο ZDF.

Ο όγκος του ελληνικού χρέους θα πρέπει να μειωθεί σε ένα «πραγματιστικό μέγεθος», εξήγησε ο κ. Μπρούντερλε.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και θα επιλέξει εκείνη τον χρόνο του «κουρέματος» του χρέους της. «Σε τελική ανάλυση». υπογράμμισε, «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας».

ΝΔ: Ο ΥΠΟΙΚ ξεπέρασε κάθε όριο ασυναρτησίας

Δριμεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή όσα ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι αντιφάσκει.

«Ακούσαμε, σήμερα, ένα ακόμα στρατιωτικό διάγγελμα από τον αποκλειστικό εκπρόσωπο της αλήθειας σε αυτόν τον τόπο κ. Βενιζέλο, που -και πάλι- επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Λες και είναι το οικονομικό πρόγραμμα Σαμαρά εκείνο που εφαρμόστηκε και απέτυχε», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Καταλόγισε μάλιστα στον κ. Βενιζέλο ότι ενώ μέχρι πρόσφατα, κατηγορούσε άλλους για καταστροφολογία και απαιτούσε από όλους «απόλυτη σιωπή», σήμερα, εμφανίστηκε να «κινδυνολογεί» λέγοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Έφτασε, όμως, και στο σημείο να πει το αμίμητο: “ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο, γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο. Τελικά, ο κ. Βενιζέλος ξεπέρασε, σήμερα, κάθε όριο ασυναρτησίας και αντιφατικότητας», πρόσθεσε.

«Σε κάποιο σημείο ζήτησε “ενός λεπτού σιγή, για να σκεφτούμε τι λέμε”. Προφανώς το έχει ο ίδιος μεγάλη ανάγκη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση με τις εγκληματικές αναβολές και καθυστερήσεις τροφοδοτεί τη σύγχυση, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στην κοινωνία», ενώ «η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει να επενδύει στο λαϊκισμό για να εκμεταλλευτεί εκλογικά την κοινωνική δυσαρέσκεια», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης και εκτίμησε πως οι εξελίξεις δικαιώνουν την Δημοκρατική Συμμαχία.

Η συμφωνία της 21 Ιουλίου του Eurogroup πρέπει να υλοποιηθεί. Απαράδεκτα, όμως, η κυβέρνηση καταφεύγει συνεχώς σε νέα, συμπληρωματικά μέτρα για να αναπληρώσει την αποτυχία της, αντί να αναζητά ισοδύναμα μέτρα που θα είναι δίκαια και αποτελεσματικά, σχολίασε ο Φώτης Κουβέλης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα