«Καμπανάκι» ΣΕΒ για τις κοινωνικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 18:11

Την ανάγκη να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως η Γερμανία τις «επώδυνες» κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.

Την ανάγκη να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως η Γερμανία τις «επώδυνες» κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ επέρριψε ολιγωρία στο πολιτικό σύστημα για τον περιορισμό του κράτους.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης της διοίκησης του ΣΕΒ με ομάδα 35 Γερμανών δημοσιογράφων, που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «οι οικονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξή τους επηρεάζουν άμεσα τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να αλλάξουν με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο άτεγκτος οικονομικός ορθολογισμός».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε παράλληλα ότι η κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές και την κοινωνική συνοχή ενώ επισήμανε τις ευθύνες στην της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος καθώς η χώρα μας «αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη».

Επισήμανε ακόμη ότι ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο της κοινωνίας πληρώνουν το κόστος της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε οφείλεται στο ότι, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εκ γενετής πελατειακό και κρατικίστικο.

Παρατήρησε πάντως ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ούτε να υποβαθμίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά και επώδυνα βήματα μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. «Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να μείωσε το έλλειμμα κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εν μέσω ύφεσης που σωρευτικά έφτασε το 10% μέσα σε δύο χρόνια», ανέφερε.

Τέλος σημείωσε ότι η ΕΕ είτε θα μεταλλαχθεί δημιουργικά σε μία πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση, ή θα αντιμετωπίσει την αποτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και μία βαθιά υπαρξιακή κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα