Παρέμβαση ΓΓΚ για το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 13:34
UPD:17:37

Τα μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος «θα πρέπει να μην παραγνωρίζουν τον καθολικό χαρακτήρα της υπηρεσίας και να διαφυλάττουν την πρόσβαση όλων των καταναλωτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε έγγραφό της προς τη ΡΑΕ.

Τα μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος «θα πρέπει να μην παραγνωρίζουν τον καθολικό χαρακτήρα της υπηρεσίας και να διαφυλάττουν την πρόσβαση όλων των καταναλωτών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) σε έγγραφό της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ζετεί ουσιαστικά από τη ΡΑΕ να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών. Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση για το τέλος ακινήτων προβλέπει ότι οι πάροχοι που δεν θα κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν, θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι το τέλος.

Η ΓΓΚ ζητεί επίσης να ληφθούν μέτρα για τις περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωτών τους, μολονότι οι σχετικές συμβάσεις έχουν συναφθεί με τους τελευταίους.

Το έγγραφο εστάλη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος διόγκωσης των χρεών καταναλωτών ρεύματος, λόγω της κρίσης και της δυσκολίας, αδυναμίας ή άρνησης πληρωμής από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες οπότε η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα αποστείλουν στους καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος και το τέλος ακινήτων.

Στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης (η οποία ξεκίνησε πριν τεθεί το θέμα της επιβολής του έκτακτου τέλους στα ακίνητα), εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφεραν προς τη ΡΑΕ ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των πελατών που πληρώνει εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς φτάνει κάποιους μήνες το 60%.

Η Elpedison πρότεινε να κόβεται το ρεύμα σε 20 ημέρες (από 44 που ισχύει σήμερα) από την λήξης προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού. Η Energa ζητά να δοθεί η δυνατότητα ένας προμηθευτής να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε πελάτη που του οφείλει ακόμη και αν αυτός πλέον ηλεκτροδοτείται από άλλον προμηθευτή. Η EFT Hellas αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων, καθώς το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και προτείνει να απαγορεύεται η αλλαγή προμηθευτή, αν δεν έχουν τακτοποιηθεί πλήρως οι οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα