Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το τέλος ακινήτων

Εξαιρούνται υπό προϋποθέσεις οι μακροχρόνια άνεργοι
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 13:31
UPD:21:03

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ειδικό τέλος ακινήτων προέβη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την εξαίρεση των μακροχρόνια ανέργων από τη ρύθμιση υπό προϋποθέσεις.

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ειδικό τέλος ακινήτων προέβη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την εξαίρεση των μακροχρόνια ανέργων από τη ρύθμιση σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης.

Επιπρόσθετα, οι μακροχρόνια άνεργοι απαλλάσσονται πλήρως εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (συν 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο) και εφόσον η αξία τις ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατεύομενο τέκνο).

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σ/ν του ΥΠΟΙΚ

Βουλή: Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σ/ν του ΥΠΟΙΚ

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εξαίρεση δεν ισχύει για ανέργους με ακίνητα σε περιοχές άνω των 3.000 ευρώ τιμή ζώνης.

Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.

Η τροπολογία που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ στην Ολομέλεια της Βουλής δίνει επίσης τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα. Όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές». Το τέλος, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

Πάντως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ευθύς εξ αρχής της συνεδρίασης, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν επέλεξε να εισηγηθεί και δεν είναι ευτυχής που την εισηγείται την τροπολογία» - και να προτείνει την απαλλαγή των επιδοτούμενων ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων από την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος.

Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αντιτίθενται στο μέτρο μέχρι καταψήφισής του, πρότειναν αντίστοιχες εξαιρέσεις, όπως για τις οικοδομές αγροτικής χρήσης, ή πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες οικοδομές για τις οποίες έχουν εκδοθεί αντίστοιχα επισκευαστικά δάνεια (Αντωνακόπουλος, Κατρίνης), για τις οικοδομές που κτίστηκαν πριν το ’55 ή βρίσκονται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά (Κεγκέρογλου). Την επιβάρυνση όσων αυθαιρέτων είναι συνδεδεμένα με την ΔΕΗ, με οφέλη ύψους 500 εκ. ευρώ, πρότειναν οι κ.κ. Αμοιρίδης και Αντωνακόπουλος.

Πυρ ομαδών κατά της κυβέρνησης

Η αναφορά του υπουργού που αφήνει ανοιχτή τη χρονική επέκταση του τέλους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην κάνει δεκτή την τροπολογία, καθώς πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή με την οποία δεν συμφωνούν τα κόμματα. Αν επιβάλλετε νέο φόρο στα ακίνητα με εφαρμογή του τέλους στο διηνεκές, να μας το πείτε, τόνισε χαρακτηριστικά. «Το πόσο πολύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει στο γόνατο και χωρίς ίχνος προετοιμασίας φανερώθηκε σήμερα στη Βουλή, όταν ο κ. Βενιζέλος, για δεύτερη φορά, τροποποίησε την τροπολογία του για το χαράτσι στα ακίνητα, μετατρέποντάς το από προσωρινό σε μόνιμο», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και προχωρά στην υλοποίηση ενός συνειδητού εγκλήματος σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος του λαού μας», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Η επίσημη εκτέλεση του Προϋπολογισμού λέει πως τα φορολογικά έσοδα που συγκεντρώθηκαν, ανέρχονται στα 26,5 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους, στα 26,8 δισ. Για 300 εκατομμύρια γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Αποκρύπτετε ότι το επτάμηνο αυτό, δώσαμε για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους 31,1 δισ.».

«Οπλισμένη» με ένα μπουκάλι γάλα και μία φρατζόλα ψωμί κατέφθασε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), για να δώσει τη δική της ανταπάντηση: «0,60 το ψωμί και το γάλα 2 ευρώ. Σε ένα χρόνο, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ μόνο γι’ αυτά». Ήρθε η κα Κανέλλη εδώ και στο άκρον άωτο της γελοιότητας μας εμφάνισε τη φρατζόλα, αφού έκανε το μπάνιο στην πισίνα της» παρατήρησε αργότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ).

Επί της ουσίας ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως η ρύθμιση για το τέλος ακινήτων, «δεν έχει λογική και ηθική, γιατί δεν συνδέεται με την φοροδοτική ικανότητα και δεν θέτει το ζήτημα του εισοδήματος. Σου λέει: «Μα έχεις ένα σπίτι». Κι αν δεν μου δίνει εισόδημα; Αν το χρωστάω; Δεν τον νοιάζει τον κ. υπουργό. Δεν νοιάζει την πλειοψηφία που ενδεχομένως στηρίζει το νόμο. Σου λένε, «να το πουλήσετε, για να πληρώσετε». «Την αδυναμία σας να συμμαζέψετε το Δημόσιο θα την πληρώσει τώρα η κοινωνία; Να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση. Σας έχει ανεχτεί ο τόπος πάρα πολύ», κατέληξε ο κος Βορίδης.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παν. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής τους τέλους. Σήμερα, έχουμε έναν πρωθυπουργό σε μόνιμη εργασιακή εφεδρεία και έναν υπουργό Οικονομικών, που θεωρεί πως είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της αλήθειας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Δυστυχώς, όμως, η μόνη αλήθεια που υπάρχει είναι πως Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών αποτελούν ένα επικίνδυνο δίδυμο για τον ελληνικό λαό».

Αργότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κάνει νοικάρηδες όσους έχουν ένα κεραμίδι, με σπιτονοικοκύρη την τρόικα και την κυβέρνηση σας (…). Ο υπουργός Οικονομικών αρέσκεται τις τελευταίες μέρες σε μονολόγους στρατιωτικής ορολογίας. Έχετε πόλεμο με την κοινωνία, τους μισθωτούς και τους ανέργους (…). Ο Πρωθυπουργός μένει γαντζωμένος στην καρέκλα του, εξαφανισμένος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα