Στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα 19 μηνών, αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του Ιράκ, το οποίο δεν θα δεχθεί νέο ψήφισμα από τον ΟΗΕ για τις συνθήκες ελέγχου των οπλοστασίων του, τονώντας και πάλι τις ανησυχίες, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκαν πάνω από 30 δολ. το βαρέλι, για δεύτερη συνεχή ημέρα και βρέθηκαν στα 30,33 δολ. στις 10:26' π.μ. στη Σιγκαπούρη, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2001, η τιμή του αργού πετρελαίου είχε φθάσει στα 30,85 δολ. το βαρέλι.
Το Ιράκ, δεν θα δεχθεί νέο ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο θα ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία με τον γενικό γραμματεά του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, για την επιστροφή των επιθεωρητών των οπλοστασίων στο έδαφός του, μετέδωσε το περασμένο Σάββατο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράκ. Οι ΗΠΑ, κατηγορούν τον Ιρακινό πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεϊν, ότι κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής.
«Η ανακοίνωση του Ιράκ, είναι ένας υπαινιγός του Χουσεϊν, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στα οπλοστάσιά του», ανέφερε ο Simon Games-Thomas, επικεφαλής του τμήματος ενεργείας της Rothschild, στην Αυστραλία.
Οι ΗΠΑ είχαν πει αρχικά, ότι, το Ιράκ πρέπει να επιτρέψει πρώτα την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός του, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. Οποιαδήποτε αμερικανική επέμβαση, θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, η οποία προμηθεύει περίπου το 1/3 των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου στον κόσμο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε σε ποσοστό 54% φέτος.