Την Dole θα εξαγοράσει ο CEO της, David Murdock

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 08:01

O Chief Executive Officer (CEO) της Dole Food Co., David Murdock, προσεφέρθη να αγοράσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λαχανικών και φρούτων στον κόσμο, αντί 2,5 διs. δολ. σε μετρητά, μετά την αποτυχία να προσελκύσει άλλον αγοραστή.

Ο Murdock, σύμφωνα με το Bloomberg, θα καταβάλλει 29,50 δολ. ανά μετοχή για 76% των μετοχών της εταιρείας, που εκείνος ή η οικογένειά του δεν κατέχουν, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η τιμή, αντιστοιχεί στο 20% της αντίστοιχης που είχε η εταιρεία κατά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή και περιλαμβάνει την απορρόφηση του χρέους και των άλλων υποχρεώσεων της εταιρείας, όπως ο ίδιος είπε.

Ο Murdock έλαβε την τελική έγκριση από την Deutsche Bank AG, μαζί με την οποία θα χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τον Ιανουάριο του 2000 η Dole, της οποίας η μετοχή επηρεάστηκε πολύ από τον πόλεμο που ξέσπασε στην αγορά μπανάνας στην Ευρώπη, προσέλαβε την Goldman, Sachs & Co., προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές της εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής πώλησής της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, αύξησε τον αριθμό των αδειών για την εισαγωγή μπανάνας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Εκουαντόρ και την Κολομβία, δημιουργώντας έτσι πλεόνασμα του προϊόντος και μείωση των τιμών, οι οποίες περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους. Η κίνηση αυτή, επηρέασε αρνητικά τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών του κλάδου και υποχρέωσαν την Dole να κλείσει τις μονάδες της στη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Η συμφωνία για την εξαγορά των μετοχών της Dole, θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σύμβουλος για αυτήν, είναι η Deutsche Bank.

Οι μετοχές της Dole κέρδισαν την Παρασκευή 19 σεντς, φθάνοντας στα 24,49 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά πέρυσι κέρδισαν ποσοστό 25%.

Η εταιρεία εδρεύει στο Γουέστ Λέϊκ Βίλατζ στην Καλιφόρνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα