G20: Δέσμευση για ισχυρή και συντονισμένη δράση

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 06:07
UPD:06:58
REUTERS/YURI GRIPAS

Ισχυρή και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπόσχονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Η G20 υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τονίζει την ανάγκη να προωθηθεί η μείωση των ελλειμμάτων μέσω αξιόπιστων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, θα υπάρξουν εγγυήσεις πως οι τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Τα κράτη-μέλη της G20 δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό τομέα.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν στις τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα. Οι νομισματικές πολιτικές θα διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσουν την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανίδα αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύνοδο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να εγκριθούν γρήγορα από τα εθνικά κοινοβούλια οι μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επισήμαναν τη βουληση της ευρωζώνης να συζητήσει τα μέσα για να καταστεί το Ταμείο αυτό όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο.

Σύμφωνα με την ίδια, σ΄ αυτό το στάδιο δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των τρόπων επίτευξης του στόχου αυτού, όπως δεν αναφέρθηκε κάποιος νέος μηχανισμός βοήθειας προς την Ευρώπη από μέρους άλλων χωρών, πέραν αυτών που υπάρχουν ήδη.

Παρά τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μέλος της ξεχωριστά, η G20 επέδειξε ενότητα απόψεων σε ό,τι αφορά την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση, απέναντι στην εξασθένηση της ανάπτυξης που πλήττει όλες τις χώρες της ομάδας, σημείωσε η Αμερικανιδα αξιωματούχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα