ΥΠΟΙΚ: Δεν βοηθούν τα σενάρια

ΣΕΒ: Tα περί χρεοκοπίας έχουν παραλύσει τη χώρα
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 12:12
UPD:18:55
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φήμες, σχόλια και σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από τον κεντρικό στόχο της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και από την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση».

«Πιο συγκεκριμένα», συμπλήρωσε, «η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα περί εναλλακτικών σεναρίων για ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Δεν αποκλείει ελληνική χρεοκοπία αξιωματούχος της ΕΚΤ

Το σενάριο μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας επανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάας Νοτ, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είναι μάλιστα ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που προειδοποιεί ξεκάθαρα για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από την ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, ο Νοτ παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό εξέταση.

«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», αναφέρει. «Είμαι εδώ και πολύ καιρό πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητη. Κάποιες φορές όμως τα νέα από την Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικά.»

Παράλληλα, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης - ο διορισμός του οποίου στο δ.σ. της ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι δέχτηκε πολλές επικρίσεις - υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δουλέψει σκληρά για τη σωτηρία της Ελλάδας και κατηγορεί τη χώρα ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες έχουν στόχο να αποφευχθεί αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι λιγότερο βέβαιος ότι μπορώ να αποκλείσω τη χρεοκοπία σε σχέση με λίγους μήνες πριν», τονίζει και διερωτάται «αν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι δεν θα αφήσουν την χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ.

«Πτώχευση δεν σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη»

Αντιθέτως, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακόμη και στην περίπτωση που η Αθήνα χρεοκοπήσει, τάσσεται ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ.

Μια συντεταγμένη πτώχευση σημαίνει ότι η χώρα, η οποία προβαίνει σε αυτή, συνεχίζει να είναι μέλος της ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται κανένας αυτοματισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει μια χώρα εκτός ευρωζώνης.

«Πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα έβαζε τέρμα στα προβλήματα. Το αντίθετο, ένα νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα ισχυρή υποτίμηση, ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να υφίστανται σε ευρώ», τονίζει ο Μάιστερ.

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Αλτμάγιερ, ο οποίος τονίζει ότι «θέλουμε τη διατήρηση του ευρώ και στις 17 χώρες της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απαντά στους φιλελεύθερους κυβερνητικούς εταίρους που μιλούν για χρεοκοπία της Αθήνας, τονίζοντας ότι η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σαφής και εκφράζεται από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαψεύδονται τα περί «κουρέματος» 50% στο χρέος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε σήμερα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Όπως ανέφεραν σήμερα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τρία σενάρια σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, μεταξύ των οποίων η ελεγχόμενη χρεοκοπία με «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στην συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, ο Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι τα άλλα δύο σενάρια είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου με κούρεμα 21% του ελληνικού χρέους και το τρίτο η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

ΣΕΒ: Tα περί χρεοκοπίας έχουν παραλύσει τη χώρα

«Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παράλυση που έχει επιφέρει το πελατειακό κράτος και η συζήτηση περί χρεοκοπίας, ο επιχειρηματικός κόσμος σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη, καθώς και με διεθνείς φορείς, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μπροστά».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά την παρουσίαση της μελέτης McKinsey σε εκπροσώπους πρεσβειών. «Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι η ελληνική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα «απειλεί να μολύνει όλη την ευρωζώνη», σαν ένα «σύμπτωμα της πολιτικής ατολμίας και των θεσμικών κενών της ΕΕ».

ΝΔ: Μπουλούκι ατάκτων η κυβέρνηση

«Μπουλούκι ατάκτων» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της αλληλοδιαψεύδονται αναφορικά με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί αυτοδιαψεύδονται και αλληλοδιαψεύδονται, για τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, προκαλώντας βάναυσα -χωρίς ίχνος σεβασμού- τον κόσμο, που υφίσταται άδικες θυσίες, εξαιτίας της πολιτικής τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Βενιζέλο ότι «αυτοδιαψευδόμενος για άλλη μια φορά» για το «χαράτσι στα ακίνητα», «μας λέει ότι το μέτρο θα είναι μόνιμο και όχι προσωρινό».

«Προχωρά, όμως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περισσότερο. Για να εκφοβήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιεί τόσο ακραία επιχειρήματα, που αναγκάζει ακόμα και την επικεφαλής του ΔΝΤ, κα Λαγκάρντ να τον επαναφέρει στην τάξη, λέγοντάς του ότι είναι απεχθές να συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή», παρατήρησε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, «ο κ. Οικονόμου αμφισβητεί τον κ. Μόσιαλο, που δηλώνει ότι τα τελικά μέτρα θα ληφθούν μετά την επιστροφή της Τρόικας και, ειρωνευόμενος τον κόσμο, λέει πως "η ζωή δεν τελειώνει ποτέ"», ενώ «ο κ. Πάγκαλος διαψεύδει τον κ. Μόσιαλο που μιλά για 30.000 απολύσεις στο Δημόσιο και αποκαλύπτει πως "το πιθανότερο 70.000».

Αλ. Παπαρήγα: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία

«Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Α. Παπαρήγα: Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη

Α. Παπαρήγα: Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για συνθήκες Αργεντινής αν δεν πετύχουν τα μέτρα, επισήμανε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «το κεφάλαιο να χάσει όσο γίνεται λιγότερα και πάνω απ’ όλα να χρεοκοπήσει πλήρως ο λαός. Να σκύψει το κεφάλι, να δεχτεί ζωή και συνθήκες δουλειάς με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου, ούτως ώστε όταν θα έρθει η ανάκαμψη να έχουν εξασφαλίσει οι κεφαλαιοκράτες ότι η εργατική δύναμη θα είναι το πιο φτηνό και υποβαθμισμένο εμπόρευμα».

Αλ. Τσίπρας: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και πτώχευση του λαού

«Ο ΥΠΟΙΚ φεύγει για το Δ.Ν.Τ. έχοντας στις αποσκευές του τα σενάρια της καταστροφής αλλά και σκληρά, αντιλαϊκά, αντιδημοκρατικά μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τα σενάρια χρεοκοπίας.

Α. Τσίπρας: Nα πέσει αυτή η εθελόδουλη κυβέρνηση

Α. Τσίπρας: Nα πέσει αυτή η εθελόδουλη κυβέρνηση

Τόνισε επίσης ότι «επί μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις τους εκβίαζαν τον ελληνικό λαό, περιφέροντας σενάρια καταστροφής εξόδου από το ευρώ και αργεντινοποίησης».

«Ένα είναι σίγουρο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ότι μας ετοιμάζουν ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο ευρώ με κούρεμα του χρέους στο 50% τουλάχιστον και την ίδια στιγμή τα νέα μέτρα και τα προηγούμενα σκληρά μέτρα θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν». Δηλαδή, όπως είπε, και ελεγχόμενη χρεοκοπία και πτώχευση του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να πούμε ένα τέλος ως εδώ. Φθάνει πια». «Αν είναι να υπάρχει ελπίδα διεξόδου για τη χώρα αυτή είναι να φύγει η τρόικα και το μνημόνιο, να πέσει αυτή η εθελόδουλη κυβέρνηση και ένας νέος συνασπισμός εξουσίας να προχωρήσει γοργά σε ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου και ριζικής διαγραφής του μεγάλου αυτού χρέους», κατέληξε.

Δημοκρατική Συμμαχία: Παίζει με τις φήμες η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση "παίζει" με φήμες και σενάρια για το μέλλον της οικονομίας, ενώ φορολογεί το ίδιο τίμιους και φοροφυγάδες και δεν προχωρεί ακόμη καμία αποκρατικοποίηση», τονίζει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης.

Παράλληλα, στρέφεται και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως υπόσχεται 20 δισ. επιπλέον ελλείμματα και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις για να πετύχει τους στόχους της.

«Οι αντιφάσεις, οι διχογνωμίες και οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνουν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί», καταλήγει.

Δεν επιθυμεί ελληνική χρεοκοπία το 50% των Γερμανών

Την ίδια στιγμή, αντίθετο στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας εμφανίζεται το 50% των Γερμανών, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στη χώρα να χρεοκοπήσει.

Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης τάσσεται το 41% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης ZDF.

Οι περισσότεροι Γερμανοί εκτιμούν εξάλλου ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα βλάψει και την ίδια τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το 68% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι αρνητικές για τη Γερμανία.

Παρ' όλα αυτά, το 75% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ μόλις το 19% υποστηρίζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα