Σόιμπλε: Ισως χρειαστεί αναθεώρηση των όρων του δεύτερου πακέτου

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 18:18
UPD:23:13

Ανοιχτό άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίυο. Όπως ανέφερε, ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν με βάση την τελευταία έκθεση της τρόικας, η οποία, όταν δημοσιευτεί, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα οικονομικά δεδομένα.

Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι «σωστό ή όχι, με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «θεαματικά» τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να της καταβληθεί η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας: «Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν» ανέφερε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20 στην Ουάσινγκτον. «Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος γενικότερα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμησης των ελλειμμάτων, ενώ πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πιέζουν τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη. «Είναι πιο σημαντικό να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, και αυτές οι αιτίες είναι τα υψηλά ελλείμματα» ανέφερε.

Bloomberg: Ανοιχτή σε όλους η επαναγορά χρέους για το σύνολο των ομολόγων

Την ίδια ώρα, από έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg προκύπτει πως η επαναγορά αγορά ελληνικού χρέους, η οποία προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές και θα περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Πιο γρήγορα ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης;

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να εξετάζουν την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα τα πλεονεκτήματα ενεργοποίησης του μηχανισμού τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα