Νέο «φρένο» ΥΠΟΙΚ στα σενάρια για το χρέος

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 19:01
UPD:23:22

Τη «βασική θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου», που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αφορμή στάθηκαν νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

O κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ακόμη πως τα σενάρια αυτά «επαναλαμβάνονται ως προερχόμενα από την ελληνική Κυβέρνηση και όχι ως φήμες που προέρχονται από άλλες πηγές και αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης». «Μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ως «προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα».

Ήδη από την Παρασκευή ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσαν πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με αφορμή δημοσιεύματα περί εναλλακτικού σεναρίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων. Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενης αναθεώρησης των όρων για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ Λαρς Φελντ πρότεινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012. Σε συνέντευξή του πάντως στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Όπως αναφέρει, «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους».

Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες επαφές του κ. Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα, η συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ολοκληρώθηκε γύρω στις 22.30 ώρα Ελλάδος, καθώς πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Σε αυτή ήταν παρών και ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, όπως είπε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς.

Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου και συγκεκριμένα τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας μας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

ΥΠΟΙΚ: Θα συνεχίσουμε όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος

Νωρίτερα, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Χρηματο-πιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που πραγματοποιείται παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να τη δουν να αποκαθίσταται». Σημείωσε ακόμη πως «σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρει πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση.

Ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον Πρόεδρο της Deutsche Bank Τζόζεφ Ακερμαν. Επίσης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές τα ελληνικής οικονομίας καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται πως «από τις έως τώρα επαφές του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού την θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό». Προστίθεται πως «προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς».

Μέρκελ: Χρεοκοπία της Ελλάδας θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Σε νέες δηλωσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε για άλλη μία φορά πως επιτρέποντας μια χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα, αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να προκαλέσει διάχυση της κρίσης χρέους σαν αυτή που σημειώθηε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. «Πρέπει να κάνουμε βήματα που μπορούμε να ελέγξουμε» σημείωσε.

Στρατηγικές αποφάσεις από την ΕΕ ζητεί ο Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, σε μήνυμά του στο προεδρείο της Σοσιαλιαστικής Διεθνούς επανέλαβε την πρότασή του για το ευρωομόλογο για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: «Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ευρύτερες επιπτώσεις και οι πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο 3% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και μόνο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που σταδιακά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση. Χρειαζόμαστε μόνιμους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

»Σε αυτό το πλαίσιο, όλο και περισσότερο μεγαλώνει η πεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη και δικαιότερη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία, όπως το Ευρωομόλογο ή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στην μεγάλη εκστρατεία που πραγματοποιεί η πολιτική μας οικογένεια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα