ΔΝΤ: Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο στην Αθήνα

ΥΠΟΙΚ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 23:42
UPD:26/09/2011 00:56

«Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα» θα επιστρέψει το κλιμάκιο στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε: «Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα».

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters επιθυμώντας να μην κατονομαστεί, το ΔΝΤ ζήτησε έγγραφο με τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα κυβέρνηση, προτού να στείλει στην Ελλάδα τους επιθεωρητές.

Από την πλευρά ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει το κλίμα, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα: «Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων».

Αφού τόνισε ότι «προχωράμε κανονικά» πρόσθεσε πως «ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012», ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε τις «πολύ μεγάλες θυσίες» του ελληνικού, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες».

«Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα –τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων» συμπλήρωσε.

ΥΠΟΙΚ: Θα συνεχίσουμε όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος

Νωρίτερα, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Χρηματο-πιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που πραγματοποιείται παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος» διαμηνύοντας πως είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της Ελλάδας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να τη δουν να αποκαθίσταται». Σημείωσε ακόμη πως «σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρει πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, επισήμανε πως είναι πλέον προφανές ότι η κρίση είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό ή φορολογικό πρόβλημα, αλλά μια «πολιτική και θεσμική κρίση». Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη για «γρήγορες και αποφασιστικές» ενέργειες, ώστε να πειστούν οι αγορές, προσθέτοντας ότι μέσα στο σημερινό διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο το «ελληνικό πρόβλημα» είναι μεν αναμφισβήτητα σημαντικό, πάνω απ' όλα για μας τους Έλληνες, ωστόσο η Ελλάδα, όπως είπε, δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης, ούτε μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει για ένα τέτοιο ρόλο.

Λαγκάρντ: Αν οι Έλληνες δεν θέλουν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, όπως είπε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς.

Σημαντικές επαφές

Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου και συγκεκριμένα τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας μας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον Πρόεδρο της Deutsche Bank Τζόζεφ Ακερμαν. Επίσης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές τα ελληνικής οικονομίας καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών μετά από αυτές τις συναντήσεις σημειώνοταν πως «από τις έως τώρα επαφές του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού την θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό». Προσέθετε πως «προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς».

Μέρκελ: Χρεοκοπία της Ελλάδας θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Σε νέες δηλωσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε για άλλη μία φορά πως επιτρέποντας μια χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα, αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να προκαλέσει διάχυση της κρίσης χρέους σαν αυτή που σημειώθηε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. «Πρέπει να κάνουμε βήματα που μπορούμε να ελέγξουμε» σημείωσε.

«Φρένο» στα σενάρια για το χρέος

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του αργά το απόγευμα από την αμερικανική πρωτεύουσα επιχείρησε να βάλει εκ νέου «φρένο» στα σενάρια για τη διαχείριση του χρέους, με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο. Επανέλαβε συγκεκριμένα τη «βασική θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου», που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας..

O κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ακόμη πως τα σενάρια αυτά «επαναλαμβάνονται ως προερχόμενα από την ελληνική Κυβέρνηση και όχι ως φήμες που προέρχονται από άλλες πηγές και αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης». «Μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ως «προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα».

Ήδη από την Παρασκευή ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσαν πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με αφορμή δημοσιεύματα περί εναλλακτικού σεναρίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων. Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενης αναθεώρησης των όρων για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ Λαρς Φελντ πρότεινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012. Σε συνέντευξή του πάντως στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Όπως ανέφερε, «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα