Δεν εξετάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Κομισιόν

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 15:59
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ εκτίμησε ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, ενώ διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της τρόικας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης». Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε πάντως ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες. Οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα, είπε, είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει και τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη απόφασης σχετικά με την επόμενη δόση, ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα συνιστούν σημαντική ενίσχυση των μέσων για τη στήριξη της χώρας και υπενθύμισε τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος εξάλλου στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πάντως ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα