«Κόκκινο πανί» για τον ΠΦΣ η απόφαση απελευθέρωσης του ωραρίου

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 16:03
UPD:16:17

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκαλεί η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο των φαρμακείων που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με το Σύλλογο.

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκαλεί η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο των φαρμακείων που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με το Σύλλογο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ κάνει λόγο για ξαφνική, αλλοπρόσαλλη και παράνομη απόφαση με την οποία αφήνεται τελείως ελεύθερο το ωράριο των φαρμακείων και προαναγγέλλει προσφυγή εναντίον της.

Σπάνια νόμος του ελληνικού κράτους είχε τόσο γρήγορη εφαρμογή, σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και εκτιμώντας πως ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση και του ωραρίου, παρουσίασε την απόφαση του υπουργείου που έχει ως εξής:

1) Οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών εκδίδουν τις αποφάσεις περί διημερεύσεων, διανυκτερεύσεων, κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα.

2) Παράλληλα, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του, διημερεύοντας, διανυκτερεύοντας κ.ο.κ.

3) Οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να ανοίγουν το φαρμακείο τους, οφείλουν να ενημερώσουν το σύλλογό τους και να τηρήσουν το πλήρες ωράριο διημέρευσης, διανυκτέρευσης και κ.ο.κ. Προφανώς, σημείωσε ο υπουργός, «η "πειρατεία" θα σημαίνει την επιβολή κυρώσεων (να ανοίγει δηλαδή ένα φαρμακείο μόνο τις ώρες αιχμής μιας διημέρευσης)».

4) Ο φαρμακοποιός που δηλώνει πως θα ανοίξει, ή που το φαρμακείο του καθορίζεται πως θα διημερεύει, ή διανυκτερεύει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειάς του για ένα μήνα.

Τέλος, με νομοθετική προσθήκη την Τρίτη, επιτρέπεται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ως ΝΠΔΔ, να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους.

Προσφυγή ετοιμάζει ο ΠΦΣ

«Η δήθεν "ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων" είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό. Και δυστυχώς η κυβέρνηση ταυτίζεται με το μεγάλο ψάρι, τα συμφέροντα του εξυπηρετεί και τις οδηγίες του εφαρμόζει», εκτίμησε με τη σειρά του ο ΠΦΣ, προειδοποιώντας πως αν εφαρμοστεί η Υπουργική απόφαση του για ελεύθερο ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου, θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ «με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακο του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει».

«Ζητήσαμε να λάβει υπ’ όψιν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις δικαστηρίων ακόμη και του ΣτΕ, τα ισχύοντα σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τέλος την κοινή λογική. Προτείναμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των διημερεύσεων φαρμακείων με πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών. Δυστυχώς η κυβέρνηση θέλησε να αποδείξει για ακόμη μια φορά, ότι δεν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού, αλλά να εξασφαλίσει την καλύτερη προώθηση και προστασία ισχυρών οικονομικών κύκλων που προσβλέπουν στο χώρο του φαρμάκου», υποστηρίζει ο ΠΦΣ και αφού υπενθυμίζει ότι «το φαρμακείο δεν είναι οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα, διότι το φάρμακο δεν είναι το οποιοδήποτε βιομηχανικό προϊόν», δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα συμπράξουν «σε αυτό το τερατούργημα».

Ήδη, σημειώνεται, το νομικό τμήμα έλαβε εντολή προσφυγής κατά της παράνομης -όπως τη χαρακτηρίζει- Υπουργικής Απόφασης, ενώ σε Γενικές Συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των φαρμακοποιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα