ΥΠΟΙΚ: Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ρευστότητα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 11:45

«Τα μέτρα (στήριξης των τραπεζών) που εφαρμόστηκαν από το 2008 έως σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των πιέσεων στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Τα μέτρα (στήριξης των τραπεζών) που εφαρμόστηκαν από το 2008 έως σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των πιέσεων στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Χωρίς τα μέτρα στήριξης οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να επισπεύδουν την είσπραξη των απαιτήσεων, να περικόπτουν την ανακύκλωση των δανείων, να περιορίζουν τις ρυθμίσεις δανειακών συμβάσεων που διευκολύνουν την αποπληρωμή και να απορρίπτουν αιτήσεις δανειοδότησης φερέγγυων πελατών», συμπληρώνει.

Το έγγραφο του ΥΠΟΙΚ διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος έχει επικαλεστεί εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για αύξηση 70% των καταστημάτων που θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011 και έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξουν ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς.

Στην απάντησή του, ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι το πρώτο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από το τέλος του 2008 περιλαμβάνει τρεις πυλώνες, τις προνομιούχες μετοχές, τις εγγυήσεις και τα ομόλογα. Αναφέρεται επίσης στο Ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», με τον οποίο προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω παροχής εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ και προβλέπεται και η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας εάν και εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο.

Εξάλλου, με το Ν. 3872/2010 «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα και άλλες διατάξεις», έγινε επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 25 δισ. ευρώ, ενώ με το Ν. 3965/2011 ορίστηκε ότι «προϋπόθεση για την παροχή του πρόσθετου ποσού ενίσχυσης ύψους 30 δισ. ευρώ, αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης ανά πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο βεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος».

«Τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατίθενται τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο ενίσχυσης τους, οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, η δε παρεχόμενη εγγύηση δύναται να αφορά σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξης της χώρας», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και υπενθυμίζει ότι προκειμένου να συντονίζεται η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, συστήθηκε Συμβούλιο Εποπτείας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών στο οποίο συμμετέχουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα