Eurogroup: Επί τάπητος τα ανοικτά ζητήματα της νέας στήριξης

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 08:10
UPD:09:34

Τις λεπτομέρειες της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τις λεπτομέρειες της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα βρεθεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν είναι η αξίωση της Φινλανδίας για την χορήγηση εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία από την Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε λύση.

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης του EFSF στην κατεύθυνση της αξιοποίησης ξένων κεφαλαίων που θα αύξαναν του πόρους του ταμείου και θα το καθιστούσαν αποτελεσματικότερο.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί εντός του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, καθώς και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούν επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Γ. Παπανδρέου: Απαρέγκλιτος στόχος η τήρηση των δεσμεύσεων

Κατά την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, «ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ, με πρώτη τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη όλων αυτών των διαδικασιών, αλλά και για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια όλων των χωρών της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα χρειαστεί κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50% εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Φουξ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα RheinischePost.

Εν τω μεταξύ η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, η οποία υποστήριξε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προειδοποιεί τώρα ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα καταβάλουν την επόμενη δόση εάν δεν συναινέσει το ΔΝΤ.

Σε νεότερη συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt (που θα κυκλοφορήσει αύριο) η Μαρία Φέκτερ υπογραμμίζει ότι εάν δεν συναινέσει το Ταμείο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα εντάξει, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Αυστριακή υπουργός υποστηρίζει ότι την ίδια ώρα οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του EFSF. Διευκρινίζει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων που παρέχουν οι χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του EFSF.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα