Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Ενεργοποιείται εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 16:24
UPD:18:14

Oπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι την αγορά καλυμμένων ομολόγων, επανενεργοποιώντας το πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ που εφάρμοσε την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2010.

Επιπρόσθετη ρευστότητα αποφάσισε να παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκεί η κρίση χρέους στην ανάπτυξη και στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι την αγορά καλυμμένων ομολόγων, επανενεργοποιώντας το πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ που εφάρμοσε την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2010. Η τράπεζα θα δαπανήσει 40 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, αγοράζοντας τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται στα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη παροχή ρευστότητας στις αγορές. Το προηγούμενο πρόγραμμα αγορά καλυμμένων ομολόγων διήρκεσε από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010, με το μηνιαίο ύψος των αγορών να είναι σταθερά γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλες δύο πράξεις αναχρηματοδότησης, διάρκειας 12 και 13 μηνών, για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις υφιστάμενες πράξεις αναχρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5%, διαψεύδοντας μερίδα των οικονομολόγων που «έβλεπαν» μείωσή τους.

REUTERS

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για «υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας» όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές. Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα παραμείνει άνω του 2% τους προσεχείς μήνες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Τις κάλεσε δε να «εφαρμόσουν πλήρως» τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Οσον αφορά στο EFSF ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα των κυβερνήσεων και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η μόχλευση του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που ακούγονται σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο μόχλευσης του EFSF, ώστε να δανείζει περισσότερα κεφάλαια, ο Τρισέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ «δεν θεωρεί ότι θα ήταν πρέπον για την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μόχλευση του ταμείου».

Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει και αυτή να εφαρμόσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν την 21η Απριλίου και σημείωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει την έκθεση της τρόικας.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, τόνισε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και τις κεφαλαιακές τους βάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα