Τη συντονισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Προτείνουμε τώρα να δράσουν συντονισμένα τα κράτη - μέλη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για να ξεφορτωθούν έτσι το τοξικό ενεργητικό που ενδεχομένως έχουν», δήλωσε ο Μπαρόζο σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, όπου αυτό χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, απηύθυνε εξάλλου και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.
«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα στοιχεία ενεργητικού, ειδικά το κρατικό χρέος, και να προωθήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας σε συνέδριο.
«Ως έσχατη λύση, θα πρέπει να επανεξετασθεί η κρατική βοήθεια, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τον τραπεζικό της τομέα, τονίζοντας πως όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να συμβάλλουν στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Υπέρ της ταχείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων τάσσεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο διευθυντής του οποίου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε χθες ότι η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις τράπεζες να μειώνουν τα δάνεια που δίνουν με αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ για διάρκεια μίας ημέρας έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ μετά την περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείζονται μεταξύ τους από το φόβο της κρίσης χρέους. Ο κ. Μπόρχες υπολόγισε το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ 100 δισ. και 200 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες απομειώσεις απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
Αν και η ίδια η Μέρκελ δεν έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση της για την πιθανότητα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους - μεγαλύτερου από το 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί - ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον απαραίτητο.
«Οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 21%. Είναι πιθανό πως αυτό δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, μέλος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Ο Μπάρτλε εκτίμησε πως δεν υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για τον χρηματοοικονομικός κλάδο όσον αφορά στην κρίση χρέους, ωστόσο τόνισε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, για να στηρίξει τις τράπεζες.
«Αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την κατοχή ελληνικού ή άλλου χρέους, υπάρχουν εργαλεία (διαθέσιμα)», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να αντιμετωπίσουν ξεχωριστά οποιαδήποτε πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.