Γιούνκερ: Πιθανόν έως τις 24/10 έτοιμη η έκθεση της τρόικας

ΥΠΟΙΚ: Οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 18:53
UPD:07/10/2011 00:35

Έως τις 24 Οκτωβρίου θα είναι μάλλον έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκτίμησε μάλιστα πως η αξιολόγηση θα είναι θετική.

Πρόσθεσε ότι χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφή και θα προκαλούσε αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε πως οι τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις αγορές, στη συνέχεια στις εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος στο EFSF.

Αργά το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό πως στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας, οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ή MEFP). Αύριο Παρασκευή, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλι δήλωσε πως είναι θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την εκταμίευσης της 6ης δόσης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΔΝΤ: Ο Ντ. Χόλεϊ για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Ο Ντ. Χόλεϊ για την Ελλάδα

«Προβλέπουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή σύντομα», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον. Διευκρίνισε πάντως ότι η ακριβής διάρκεια μιας αποστολής «δεν αποφασίζεται μέσω διατάγματος, εκ των προτέρων» και ότι «στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν υπάρχει τίποτε που να είναι ασυνήθιστο...δεν μπορεί να δηλωθεί, επακριβώς, ποια μέρα η αποστολή αυτή θα ολοκληρωθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση κι η τρόικα δεν συμφωνούν ξεκαθάρισε ότι ούτε πρόβλημα ανακύπτει, ούτε διαφωνία και ότι «αυτή είναι η φυσιολογική πορεία των γεγονότων».

Παράλληλα απέρριψε ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας την 21ης Ιουλίου.

«Υποστηρίζουμε τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση (του χρέους της Ελλάδας), που συνήφθη την 21η Ιουλίου και αποτελεί ένα συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και μιας ενισχυμένης στήριξης του δημόσιου τομέα», επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε την Τετάρτη για τις ανακεφαλαιοποιήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές αξιωματούχων για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (από το 21% που ισχύει βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου). «Πιστεύω ότι αν κριθεί απαραίτητο (να ανακεφαλαιοποιήσουμε) θα πρόκειται για λογικά επενδεδυμένα χρήματα και δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε διότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες» αν οι τράπεζες τελικά χρειαστεί να σωθούν από τα κράτη, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

BUNDESREGIERUNG.DE
Συνέντευξη Α. Μέρκελ - Κρ. Λαγκάρντ - Ρ. Ζέλικ - Α. Γκουρία

Συνέντευξη Α. Μέρκελ - Κρ. Λαγκάρντ - Ρ. Ζέλικ - Α. Γκουρία

Η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που το έχουν ανάγκη «στο μέλλον» θα μπορούν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Επαρκείς» οι πόροι ΔΝΤ και EFSF

Παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν αρκετούς πόρους στη διάθεσή τους ώστε να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έδωσαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ.

REUTERS

«Έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίγο κάτω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουμε πολλούς διαθέσιμους πόρους», ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με την Μέρκελ και άλλα ηγετικά στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Από την πλευρά της η Μέρκελ σημείωσε ότι το EFSF έχει επαρκή ισχύ καθώς ο ρόλος του τού επιτρέπει να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις όπου απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα