Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους

«H αβεβαιότητα για την Ελλάδα επεκτείνεται»
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 19:35
UPD:07/10/2011 08:53

Νέα παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με αναφορά και στην Ελλάδα έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας στην παρούσα φάση, είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της Ελλάδας «επεκτείνεται» στις κεφαλαιαγορές και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης και κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες «να δράσουν γρήγορα».

Τους προέτρεψε μάλιστα να παρουσιάσουν ένα «πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων» κατά την προσεχή σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο.

Η σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, στη Γαλλία.

Όπως είπε ο Ομπάμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως αναγνωρίζουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουν». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξουν αρκετά "όπλα" στα οποία να στηριχθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

Σημείωσε επίσης ότι συνομιλεί συχνά προς αυτή την κατεύθυνση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Πιο επιθετική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ζήτησε με τη σειρά του από τους Ευρωπαίους και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Θέλουμε η Ευρώπη να δράσει. Και θέλουμε να ενεργεί με πιο επιθετικό τρόπο για να το διευθετήσει αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη είναι αρκετά μεγάλη και αυτό έχει σημασία», τόνισε ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γκάιτνερ, οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πίεση μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλες, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο είναι μεγάλη, και αν αποδυναμωθεί, η ανάπτυξη θα εξασθενήσει και αυτό θα έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται άμεσα ένα σοκ»

REUTERS

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να εγκρίνει το Κογκρέσο το σχέδιό του, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα ένα ηλεκτροσόκ. Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, σε μια περίοδο που είναι ήδη ευπαθής», τόνισε Ο Ομπάμα επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να δώσει στην αμερικανική οικονομία το «ταρακούνημα» που χρειάζεται.

Ζήτησε παράλληλα με μπει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν είναι η ώρα για τα συνήθη πολιτικά αδιέξοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νόμος αυτός θα προστάτευε την αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύσει.

Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει επενδύσεις στις υποδομές και μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα του θα οδηγήσουν στη δημιουργία 1,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία στο 8,1% από 9,1% σήμερα.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης του σχεδίου που θα προέλθει, σε μεγάλο μέρος, από την αύξηση των φόρων των πλουσίων και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο Ομπάμα δήλωσε πάντως ότι "δεν έχει πρόβλημα" με τη συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο για το θέμα της επιβολής πρόσθετων φόρων στους εκατομμυριούχους ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα