Reuters: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την τρόικα

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 09:43
UPD:09:57

Οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται και δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με καμία πλευρά, φέρονται να δήλωσαν οι επιθεωρητές, παρά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται και δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με καμία πλευρά, φέρονται να δήλωσαν οι επιθεωρητές, παρά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Αργά χθες, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οριστικοποίησε τις συζητήσεις με το ΔΝΤ και ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της τρόικας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα την Πέμπτη, πηγές στην τρόικα είπαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες δεν αναμένονταν να ολοκληρωθούν πριν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλι δήλωσε χθες πως είναι θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την εκταμίευσης της 6ης δόσης.

«Προβλέπουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή σύντομα», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον. Διευκρίνισε πάντως ότι η ακριβής διάρκεια μιας αποστολής «δεν αποφασίζεται μέσω διατάγματος, εκ των προτέρων» και ότι «στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν υπάρχει τίποτε που να είναι ασυνήθιστο...δεν μπορεί να δηλωθεί, επακριβώς, ποια μέρα η αποστολή αυτή θα ολοκληρωθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση κι η τρόικα δεν συμφωνούν ξεκαθάρισε ότι ούτε πρόβλημα ανακύπτει, ούτε διαφωνία και ότι «αυτή είναι η φυσιολογική πορεία των γεγονότων». Παράλληλα απέρριψε ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας την 21ης Ιουλίου.

Γιούνκερ: Πιθανόν έως τις 24 Οκτωβρίου η έκθεση της τρόικας

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα μάλλον θα είναι έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου, εκτιμώντας μάλιστα πως η αξιολόγηση θα είναι θετική.

Πρόσθεσε ότι χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφή και θα προκαλούσε αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε πως οι τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις αγορές, στη συνέχεια στις εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος στο EFSF.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα