Διμερής οικονομική συμφωνία για επενδύσεις

Φ. Ρέσλερ: Θα δώσουμε μάχη για το ευρώ
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 13:41
UPD:16:24
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Διμερή οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Ήδη, προωθούνται -και σύντομα θα ανακοινωθούν- σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες κυρίως στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, του τουρισμού, της πληροφορικής και της βιομηχανίας υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα τα μέλη της γερμανικής επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, κομίζουν προτάσεις για 32 συγκεκριμένες επιχειρηματικές συνεργασίες στους ανωτέρω τομείς.

«Η διμερής γερμανο-ελληνική συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας, επιφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία και οικονομική ισχύ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην Κοινή Δήλωση των δύο υπουργών. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της:

1. Επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί επικροτούν την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα και, όπως φάνηκε από το Business Forum της 7ης Οκτωβρίου, θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Μάλιστα, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη καταλήξει σε επενδυτικές συμφωνίες. Οι επενδύσεις αυτές θα υποστηριχθούν από τις δύο κυβερνήσεις, για την υπερνίκηση όποιων εμποδίων προκύψουν, ενώ το Invest in Greece καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για να εντοπίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

2. Συνεργασία σε οικονομικά θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακοίνωση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, με το όνομα «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW "Δάνεια για επιχειρήσεις" για τη δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επίσης η KfW θα παράσχει την τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας. Ακόμη, η Γερμανία θα στηρίξει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης κυρίως των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οικονομικοπολιτική συνεργασία. Αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της οικονομικοπολιτικής συνεργασίας, με διοργάνωση συναντήσεων και σε επίπεδο υπουργών και υπηρεσιακών φορέων και με την από κοινού διοργάνωση ημερίδων με θέμα την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη.

4. Διοικητική υποστήριξη. Η Γερμανία θα παράσχει στην Ελλάδα διοικητική υποστήριξη σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και νομική τεχνογνωσία σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Ακόμη, θα παρασχεθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον τουρισμό, καθώς και στήριξη από την Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Έλληνες εξαγωγείς.

5. Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία προτίθεται να στηρίξει την πρόταση για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η Γερμανία στηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ανάπτυξης" επιδιώκοντας την ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η αντιπολίτευση για τη συμφωνία

«Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρες τους γερμανούς καπιταλιστές που καταφθάνουν για να ληστέψουν και να αρπάξουν για δικό τους λογαριασμό, όσα περισσότερα μπορούν, από τη μόνιμη πτώχευση του λαού και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», παρατηρεί το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Οι γερμανοί "επενδυτές" των διαφόρων Siemens, όπως και τα άλλα μονοπώλια, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση, θέλουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Κράτος και υποδομές να είναι στην υπηρεσία τους, ορυκτός και φυσικός πλούτος στο έλεός τους».

«Γιατί να επενδύσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες όταν γνωρίζουν ότι στο τέλος θα πέσουν στα νύχια του γερμανικού αετού;», διερωτάται ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Φ. Ρέσλερ: Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση

Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες, αλλά και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, με το Γερμανό υπουργό να εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.

Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η επένδυση στην Ελλάδα, είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Τέλος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις», δήλωσε.

Ένα από τα θέματα που, όπως είπε, συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο «είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που ο υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να δώσει λύση εδώ. Τις επόμενες ημέρες ήδη θα έχουμε αποφάσεις και θετικά αποτελέσματα».

«Αυτό αποτελεί ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα για τη γερμανική βιομηχανία, για τη γερμανική ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να έχει κάθε λόγο ο Γερμανός επενδυτής να έρθει στη χώρα σας να κάνει επενδύσεις, πράγμα το οποίο θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σας», πρόσθεσε.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και θα αποπληρώσει τα δάνεια που λαμβάνει από τους ευρωπαίους εταίρους της μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος: Η βοήθεια θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ

Ευ. Βενιζέλος: Η βοήθεια θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ.

«Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αλλά και τον Γερμανό πολίτη, ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα είναι επωφελής και για εκείνον». «Η Ελλάδα θα τιμήσει αυτήν την βοήθεια ως το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως υπήρξε μια «πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνομιλία για το μεγάλο κοινό όραμά μας, που είναι η Ευρώπη, η Ευρωζώνη, το ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα