Οι προοπτικές ενεργειακών επενδύσεων στο ελληνογερμανικό φόρουμ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 11:47
UPD:12:22
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Η ενέργεια που θα παράγεται, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά. Για τη φυσική μεταφορά της ενέργειας χρειάζεται η κατασκευή νέων δικτύω,ν καθώς η υπάρχουσα υποδομή επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 γιγαβατ. Για την κατασκευή των νέων δικτύων επιδιώκεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αλλά και με τη μέθοδο του project financing.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει -όπως ανέφερε- τις εταιρείες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη γερμανική πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατα 20-30 δισ. ευρώ, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα «Ήλιος».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εφόσον υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή των μονάδων και την αγορά ενέργειας από τη Γερμανία, μπορεί να γίνει συζήτηση με τράπεζες για προείσπραξη των μελλοντικών εσόδων. Το πόσο που μπορει να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η επαύξησή του στο 50%.

Σημειώνεται πως η παραγωγή από τις εν λόγω μονάδες, με τις τιμές απορρόφησης της ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές που ισχύουν σήμερα στη Γερμανία, εξασφαλίζει τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισ. ευρώ, τα οποία ειναι εγγυημένα καθώς ο αγοραστής της ενέργειας θα είναι γερμανικών συμφερόντων.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα