Συνεχίζονται οι συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας

Μέρκελ: Ξένη παρέμβαση για τα κράτη-παραβάτες
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2011 10:37
UPD:19:27

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν πως στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ σημειώθηκε πρόοδος και πως ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», οι εκκρεμότητες που καθυστερούν τη συμφωνία αφορούν:

- Στα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014 ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» που βλέπει η τρόικα για τη συγκεκριμένη περίοδο, με την ελληνική πλευρά να συμφωνεί σε νέες περικοπές δαπανών.

- Σε σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, όπου η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις και ζητεί επιτάχυνση.

- Στην άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες η τρόικα επιμένει να προωθηθούν, παρά το αρνητικό κλίμα και τη συρρίκνωση των αναμενόμενων εισπράξεων.

Τόμσεν: Προς συζήτηση ακόμη σημαντικά θέματα

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική. Σημείωσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Π. Τόμσεν: Οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί

Π. Τόμσεν: Οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα», ανέφερε, όπως μετέδωσε το Reuters. «Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο τους επιθεωρητές, πως οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται και πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με καμία πλευρά. Εξάλλου, πηγές από την τρόικα ανέφεραν την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Tην ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε συνέδριο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, ανέφερε πως οι χώρες που παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αποδεχθούν την πιθανότητα παραμβάσεων στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ δεν ήταν συμβατή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η συζήτηση για ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. O επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεσα «κούρεμα» ίσως και άνω του 50%. Εκτιμά ότι θα πρόκειται για «πιστωτικό γεγονός» με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα αλλά επισημαίνει πως «όσο καθυστερεί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ(CDU) Μίκαελ Φούκς, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Real news αναφέρει πως «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά».

Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Τονίζει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα. Ο Μίκαελ Φούκς, αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 1 δισ. την Τρίτη

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, ποσού 1.000 εκατ. ευρώ, λήξεως 17 Απριλίου 2012, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

ΚΚΕ: Να διώξει ο λαός τρόικα - κυβέρνηση

Να «απορρίψει τα ψέματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να εμποδίσει και να βάλει τέλος στα βάρβαρα μέτρα που του επιβάλλουν» αλλά και «να διώξει εκτός από την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ), την κυβέρνηση και την εξουσία της πλουτοκρατίας» ζητεί από τον λαό το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο συνδιαμόρφωσαν μαζί κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία, με στόχο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης αλλά και να ξεθεμελιωθούν τις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις, ώστε να ανακάμψει μετά την κρίση η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι΄ αυτό ψεύδονται η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο απέτυχε. Το κάνουν για να κρύψουν ότι συμφωνούν με την ουσία των βάρβαρων μέτρων και ότι θέλουν την πιο γρήγορη υλοποίησή τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα