ΗΠΑ : Στο εδώλιο 12 εταιρείες που δεν σεβάστηκαν τους όρους ασφαλείας για τον αμίαντο

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2002 07:54

Αρχισε χθες η δίκη 12 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, με πρώτες την Dow Chemicals και ExxonMobil, οι οποίες κατηγορούνται από 8.000 μηνυτές, πως δεν σεβάστηκαν τις συνθήκες ασφαλείας για τον αμίαντο. Οι ενάγοντες, που προέρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ, εγκαλούν τις επιχειρήσεις ότι τους εξέθεσαν σε κίνδυνο μέσω προϊόντων που περιείχαν αμίαντο.

Κατ' αρχάς στο εδώλιο, είχαν κληθεί να καθήσουν 125 επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία Big Three, και οι General Electric, Honeywell, 3M, Du Pont, Bayer, Shell. Εντούτοις απέμειναν μόνο 12 κατηγορούμενοι, έπειτα από μία σειρά από φιλικούς διακανονισμούς που πέτυχαν οι περισσότερες από τις εταιρείες με τους μηνυτές τους.

Οι όροι των συμφωνιών αυτών παραμένουν εμπιστευτικοί, όμως δικηγόροι που μίλησαν υπό το πέπλο της ανωνυμίας τόνισαν, πως ορισμένες από αυτές, διακανονίστηκαν με την καταβολή αποζημιώσεων που ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολ.

Πολλές επιχειρήσεις εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν χρεωκοπία εάν η δικαιοσύνη εγκρίνει κι επιδικάσει τις αιτήσεις για αποζημίωση που φθάνουν και τα 200 δισ. δολ. Οι ίδιες επιχειρήσεις απείλησαν επίσης, ότι, αυτές οι χρεωκοπίες θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Η Union Carbide, ιδιοκτήτρια της Dow Chemicals, φέρεται να έχει δαπανήσει 53 εκατ. δολ. μέσα στο 2001 για την υπεράσπισή της και για τους φιλικούς διακανονισμούς με τους μηνυτές της, προκειμένου να αποσύρουν τις αγωγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα