Διαβεβαιώσεις ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν άλλες κρατικοποιήσεις στον κλάδο.
«Εάν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα ανόητο σχέδιο κρατικοποίησης των τραπεζών αυτό να είναι βέβαιοι ότι δεν θα το δουν», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη σύντομη ομιλία του στο Συνέδριο «Ελλάδα-Μεσόγειος και Αραβικός κόσμος», που οργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.
Τόνισε δε πως «οι ελληνικές τράπεζες, ως τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι πολλαπλά διασφαλισμένες». «Και αν αυτό ισχύει μια φορά για τις τράπεζες ως οντότητες, ισχύει περισσότερες από μια φορές, για τους καταθέτες και, θέλω να πιστεύω, ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και απ' όλους εκείνους οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους το νέο τοπίο το οποίο θα δημιουργεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.
Υπογράμμισε επίσης για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ευρωζώνης, μέρος του ευρώ», τόνισε ενόψει της ανακοίνωσης των συμπερασμάτων της τρόικας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών της με την κυβέρνηση. Η παραμονή στην ευρωζώνη, ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ούτε απο εμάς ούτε από τους εταίρους μας. Εχουμε βρει ισχυρούς συμμάχους στο πρόσωπο των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας».
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε εξάλλου, εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες στα ακίνητα του δημοσίου που συνδέονται με τον τουρισμό και την ενέργεια. «Ο αραβικός κόσμος», σημείωσε μεταξύ άλλων, «έχει τεράστια παρουσία στον ενεργειακό τομέα, η δε Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο στις πολιτικές των δικτύων».
Δεν αποκλείει μεγαλύτερο «κούρεμα» ο Γιούνκερ
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος τους Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περικοπής του ελληνικού χρέους, πέρα από 21% που είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ τον Ιούλιο.
«Δεν αποκλείω μια περικοπή χρέους. Δεν πρέπει, ωστόσο, να νομίζει κανείς ότι φτάνει έτσι απλά να κάνει κανείς μια βίαιη μείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε στον κρατικό αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό ORF.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε κίνδυνο μετάδοσης αλλού στην ευρωζώνη».
Ερωτηθείς εάν το ελληνικό χρέος θα περικοπεί κατά 50-60%, απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπίσουν το θέμα στην επόμενη σύνοδο στις Βρυξέλλες και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που συζητούνται.
Παραδέχτηκε ακόμη πως η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη. «Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι, διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες», επισήμανε.
Πάντως, αντίθετος στα σενάρια μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εμφανίζεται εκ νέου ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών BDB, Μίχαελ Κέμερ, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εμμείνουν στο συμφωνηθέν 21% προτού εξετάσουν επιπρόσθετα βήματα.
Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Κέμερ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο ανά περίπτωση και όχι συνολικά.
«Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους και πάνε καλά», τόνισε ο γερμανός τραπεζίτης.
ΝΔ: Απούσα από τις εξελίξεις η κυβέρνηση
Η ΝΔ από την πλευρά της επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στο ζήτημα που συζητείται περί ενδεχόμενου μεγαλύτερου «κουρέματος». Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα πως είναι απόν από τις εξελίξεις και δεν διαπραγματεύεται. Ανέφερε μάλιστα πως «φτάσαμε σε σημείο ο κ. Βενιζέλος να διαψεύδει ακόμη και τον κ. Μόσιαλο». «Ας πουν, επομένως, ποιος από τους δυο λέει ψέματα: Ο κ. Βενιζέλος που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις συζητήσεις για το “κούρεμα” χρέους ή ο κ. Μόσιαλος που δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στην κυβέρνηση;» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εμμέσως στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης περικοπής του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα περιμένει ένα «PSI Plus». Βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, στο πλαίσιο του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων) οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν κληθεί να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» της τάξης του 21%.
Αντλήθηκαν 1,3 δισ. από τα εξάμηνα έντοκα
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο άντλησε σήμερα ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να αυξάνεται ελαφρώς σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,86% από 4,8%, ενώ το ποσοστό κάλυψης της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 2,73 από 3,02 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,86%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,725 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011.
Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.