«Κούρεμα» και ευρωκρίση στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 14:53

Η αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις περί κουρέματος του ελληνικού χρέους καταλαμβάνουν σήμερα σημαντικό μέρος του γερμανικού Τύπου.

Η αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις περί κουρέματος του ελληνικού χρέους καταλαμβάνουν σήμερα σημαντικό μέρος του γερμανικού Τύπου.

Η εφημερίδα Tagesspiegel διερωτάται «έρχεται το κούρεμα;» και στη συνέχει υπογραμμίζει: «Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της να βγει από τη δίνη των χρεών, πολύ περισσότερο να τα αποπληρώσει. Και έτσι αυτό που πριν από εβδομάδες ήταν ταμπού, φαίνεται όλο και πιο πιθανό. Πρόκειται όμως για πολύπλοκο και ευρύ σενάριο.»

«Τί κρύβεται πίσω από την αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ;» συνεχίζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Η ανακοίνωση των Σαρκοζί και Μέρκελ την Κυριακή ότι δεν έχουν τίποτε να μας ανακοινώσουν πλην της καλής θέλησής τους πως σε ορισμένες εβδομάδες να μας δώσουν κάτι παραπάνω, περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση. Το ίδιο και η αναβολή της συνόδου, γιατί δόθηκε για τον ίδιο λόγο: Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία άποψη στο πως θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ειδικά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα».

Στη εφημερίδα Bild δημοσιεύεται σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τίτλο «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι προς το παρόν οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχασαν τίποτε και προσθέτει: «Αν και κατανοώ τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών, πρέπει να πω ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της ΕΕ και έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ. Γι’ αυτό είναι υπέρ των γερμανικών συμφερόντων η σταθερότητα του ευρώ… ακόμη και αν χρειαστεί η αλληλεγγύη των Γερμανών (τα χρήματα) στο τέλος θα αποβεί προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη Γερμανία.»

Στο ερώτημα της εφημερίδας γιατί αφού είναι τόσο σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν βοηθά π.χ. και η Βρετανία ο κ. Μπαρόζο απαντά: «Αν και η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη βοήθησε την Ιρλανδία. Το Λονδίνο είναι επίσης υποχρεωμένο να βοηθήσει και την Ελλάδα. Θα ευχόμουν να στηρίξουν το ευρώ όλες οι χώρες, που έχουν τα οικονομικά περιθώρια. Είναι προς το συμφέρον τους. Οι διακυμάνσεις του ευρώ προκαλούν σε όλες τις χώρες προβλήματα και όχι μόνον σε αυτές που ανήκουν στην ευρωζώνη.»

Η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί ανάλυση του Λούκας Τσάιζε, ο οποίος εκτιμά ότι «το κούρεμα του χρέους σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης θα ήταν μια τολμηρή, αλλά κατάλληλη λύση».

Σε μια τέτοια περίπτωση αποφασίζει η εθνική κυβέρνηση κάθε χώρας - μέλους για το ποια τράπεζα θα επιβιώσει και με ποιο μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης. Συνέπεια όμως αυτού του εγχειρήματος θα ήταν ένας εξορθολογισμένος, λιγότερο κερδοφόρος χρηματοπιστωτικός τομέας που θα θύμιζε το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας τον 20ο αιώνα», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα