Εκκληση Ρόμπεϊ-Μπαρόζο προς Σλοβακία για το EFSF

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 14:14
UPD:14:23

Έκκληση προς τη Σλοβακία να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF απευθύνουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Έκκληση προς τη Σλοβακία να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απευθύνουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι αρχές της Σλοβακίας έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει ο ευρωμηχανισμός για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σημειώνουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμα μια «επόμενη ευκαιρία» για την έγκριση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, από τη Σλοβακία.

Νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμβάλουν στη μάχη κατά της κρίσης χρέους»ς.

Από το Βιετνάμ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Την ελπίδα ότι η δεύτερη ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο θα είναι θετική για το EFSF, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ενώ υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων για τη διεύρυνση του Ταμείου ακόμα και χωρίς την έγκριση της Σλοβακίας, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2072838 .

«Δεν είναι καλό νέο (η πρώτη απόρριψη της διεύρυνσης)...αλλά έχω εμπιστοσύνη στις αρχές της Σλοβακίας» ότι θα διοργανώσουν νέα ψηφοφορία, δήλωσε ο κ. Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε να είναι θετική αυτή η ψηφοφορία γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε στο σύνολό τους τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο και είναι απολύτως αναγκαία για τη διάσωση της Ελλάδας και την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ».

Επαφές Ραντιτσόβα με την αντιπολίτευση

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, της οποίας ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε μετά τη χθεσινή απόρριψη της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δήλωσε ότι ήδη ζήτησε από τους συνεργάτες της να της δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το αριστερό αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, ώστε να βρεθεί τρόπος να γίνει τελικά αποδεκτή η διεύρυνση του EFSF.

Ο Μ. Ντζουρίντα, επικεφαλής του κόμματος της Ραντιτσόβα, SDKU, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η έγκριση της διεύρυνσης.

Λίγο μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του EFSF από το σλοβακικό κοινοβούλιο και την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού αφού η σχετική ψηφοφορία είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ραντιτσόβα, το Smer-SD δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ταμείου με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Το Smer είναι έτοιμο να υποστηρίξει το EFSF με αντάλλαγμα μια συμφωνία για πρόωρες εκλογές», ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιαν Ποτσιάτεκ, και εκτίμησε πως αν αρχίσουν συνομιλίες, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξε με τη σειρά του, πως η νέα ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και αύριο Πέμπτη, αν υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Smer και πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, αρκέστηκε να πει ότι πλέον εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε, να προσεγγίσουν το κόμμα του με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του EFSF. Λίγο αργότερα, η Ιβέτα Ραντιτσόβα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ξεκινήσει επαφές με το Smer.

Ο κ. Φίκο σημείωσε ακόμη πως η Σλοβακία πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που αναμένει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα