«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 13:55

Για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2012, αναρρίχηση του φετινού ελλείμματος στο 7% και σοβαρούς δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσής του για την Κύπρο.

«Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι απαιτούν αποφασιστικό χειρισμό», ανέφεραν τεχνοκράτες του Οργανισμού.

Τo ΔΝΤ ζητεί την επίσπευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και την επαγρύπνηση των αρχών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Καλεί τις αρχές «να ενισχύσουν τις νομικές και εποπτικές τους εξουσίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως εξοπλισμένες για ανάληψη άμεσης δράσης για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση τραπεζών, αν χρειαστεί».

Όπως τονίζει, η εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητες προκειμένου να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τολμηρές διορθωτικές ενέργειες μπορούν να θέσουν το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ τονίζε, μεταξύ άλλων, ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των δημόσιων οικονομικών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η μείωση του ελλείμματος της τάξης περίπου του 7% του ΑΕΠ το 2011 είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και να τεθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα